Na hlavný obsah

Namiesto registrovaného partnerstva súkromná nadácia. Návrh ministra Karasa narazil na tvrdú kritiku

Neziskový sektor upozorňuje na možné podvody.

Namiesto registrovaného partnerstva súkromná nadácia. Návrh ministra Karasa narazil na tvrdú kritiku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vláda sľúbila párom rovnakého pohlavia, že bude riešiť ich životnú situáciu aj bez registrovaných partnerstiev či sobášov. S návrhom, ako by si mohli vysporiadať majetok či dediť, prichádza ministerstvo spravodlivosti. Chce zaviesť inštitút súkromných nadácií.

V praxi by to malo vyzerať tak, že keď chce partner zabezpečiť životného druha, prípadne deti, mal by si založiť nadáciu a vložiť do nej časť svojho majetku.

„Rozhodne o tom, akým spôsobom sa má tento majetok v budúcnosti využiť s tým, že potom, už v tomto prípade nebudú platiť všetky pravidlá dedičského práva,“ vysvetlil poverený minister spravodlivosti Viliam Karas (nom. koalície).

Inštitútu súkromných nadácií sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

Podľa iniciatívy Inakosť, tento návrh nebude slúžiť bežným LGBT+ párom, ale skôr bohatým ľuďom. Nákladné spravovanie nadácie ich oproti heterosexuálnym dvojiciam diskriminuje.

„Musíte si založiť tú nadáciu, niekde sa registruje , je k tomu nejaké výkazníctvo, nejaká administratívna záťaž. V zahraničí to využívajú len tie bohaté rodiny, kde sa im to oplatí, že majú na to peniaze aj riešiť tú administratívu okolo toho ale toto pre väčšinu ľudí na Slovensku nebude riešenie,“ uviedol výkonný riaditeľ iniciatívy Inakosť Martin Macko.

Podľa Karasa sa nadácie založia tak, aby sa ich prevádzka dala finančne zvládať. „V zásade sa bavíme o desiatkach až stovkách eur pre založenie a vznik takejto nadácie. Čiže bude dostupná pre každého,“ dodal.

Môže viesť k podvodom

Nadácia Zastavme korupciu tvrdí, že takáto forma uloženia rodinného majetku môže viesť aj k podvodom.

„Problém vidíme napríklad v tom, že by podľa pôvodného návrhu nemuseli byť známi, kto sú ich zriaďovatelia alebo pre koho sú určené, čiže to by mohol byť priestor pre špekulantov, že by tam mohli pod to schovávať aj rôzne iné aktivity,“ skonštatovala Xénia Makarová, analytička nadácie.

Rezort spravodlivosti v týchto dňoch pripravuje finálne znenie návrhu. V stredu ho chce predložiť legislatívnej rade vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko