Na hlavný obsah

Národná banka chce vzdelávať seniorov, aby sa vedeli vyhnúť podvodom

Pomôcť im v tom majú ambasádori, tiež seniori.

Národná banka chce vzdelávať seniorov, aby sa vedeli vyhnúť podvodom
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Seniorov majú pred podvodníkmi varovať ich rovesníci, teda seniori ambasádori. Počíta s tým inovatívny projekt, ktorý ich vyškolí, ako bojovať s mnohými nástrahami. Svoje vedomosti budú odovzdávať ďalej.

Sedemdesiatdeväťročná seniorka z Nového Mesta nad Váhom vyhodila nedávno z okna igelitovú tašku s peniazmi a so šperkami. Uverila, že si ich pýta policajt, ktorý ju chce počas zásahu proti podvodníkom ochrániť. Prišla o 28-tisíc eur.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Takýchto prípadov pribúda. Len minulý rok okradli seniorov o 2 milióny eur. Zlodeji sú čoraz sofistikovanejší. Vydávajú sa za elektrikárov, bankárov či lekárov. Preventisti policajného zboru v spolupráci s poštármi varujú seniorov pred nástrahami.

Aktuálne experti siahli po ďalšej zbrani proti podvodom. Predstavili ju v Trenčianskom kraji. „Seniori sú ohlupovaní a okrádaní rôznymi špekulantmi, rôznymi ľuďmi, nekalými praktikami, práve tento projekt Päť peňazí má zabrániť špekulatívnym ľuďom,“ povedal predseda Trenčianskeho kraja Jaroslav Baška.

Rovesnícke vzdelávanie

Projekt Národnej banky Slovenska (NBS) slúži na finančné vzdelávanie. Podľa tvorcov je jedinečný a nikde ho neodpozorovali. Oboznámilo sa s ním prvých 30 seniorov. Ide o takzvané rovesnícke vzdelávanie.

„Pretože my v rámci tohto pilotu chceme seniorov pozvať ako ambasádorov, to čo ich naučíme, posunú medzi svojich priateľov, kluby,“ vysvetlila výkonná riaditeľka Úseku dohľadu a ochrany finančných spotrebiteľov NBS Júlia Čilíková.

Predseda Združenia kresťanských seniorov Slovenska Peter Mach si myslí, že táto forma vzdelávania seniorom bude viac vyhovovať. Školenie zahŕňa nielen to ako si peniaze v aktuálnej zložitej dobe našetriť, ale aj ako ich ochrániť.

Ak sa pilotný program osvedčí, zavedú ho aj v ďalších krajoch. Tvorcovia sa zhodli, že je zároveň dôležité posilniť vzdelávanie o finančnej gramotnosti už na školách a nedoháňať ju ako sa hovorí na staré kolená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko