Na hlavný obsah

Nebezpečná múka z Ukrajiny? Štát ide preverovať jej kvalitu

Podľa mlynárov ohrozuje lacná múka aj potravinárov.

Nebezpečná múka z Ukrajiny? Štát ide preverovať jej kvalitu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR spúšťa veľkú kontrolu v mlynoch, u pekárov aj cukrárov. Reaguje na výzvu mlynárov, podľa ktorých na Slovensko prichádzajú pochybnou cestou tony Ukrajinskej múky. Podľa nich môže byť pre spotrebiteľov nebezpečná a slovenských pestovateľov a potravinárov môže zničiť.

Pekárom, cukrárom, do mlyna v Pohronskom Ruskove, aj do niektorých obchodov prišli cenové ponuky alebo už rovno múka z Ukrajiny. Cez Slovensko a okolité štáty mala iba prechádzať do cieľovej Afriky.

„Podľa štatistík, ktoré sa k nám dostali z ukrajinskej strany, sa k nám donieslo cez 2 000 ton. V skutočnosti si myslíme, že to množstvo je oveľa oveľa väčšie,“ uviedol Peter Močko, riaditeľ Mlynu Pohronský Ruskov.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Lucia Hamran Kollárová:

„Sú to rôzni obchodníci, ktorí prekupujú rôzne druhy tovaru. Máme obavy, že múka nespĺňa všetky kvalitatívne parametre, ako by mala. A určite ani distribúcia, ani skladovanie nespĺňa to, čo je na Slovensku štandardom,“ priblížil Milan Lapšanský, predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Keďže Ukrajina nie je členom Európskej únie, má vlastné pravidlá hnojenia aj používania pesticídov. Nechať ich múku na trhu bez akejkoľvek kontroly je podľa mlynárov risk.

„Vyhlasujeme cielenú kontrolu, kde budeme sledovať, či naozaj pochádza z Ukrajiny, a budeme ju analyzovať na zdravotné riziká. Chceme ubezpečiť slovenského spotrebiteľa, že táto múka spĺňa zdravotné požiadavky,“ prehlásil riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš.

Problémom je aj nízka cena

Podľa mlynárov problémom nie je iba kvalita, ale najmä nízka cena. Tona slovenskej múky za 500 eur môže len ťažko konkurovať tej ukrajinskej, ktorá stojí 400 eur za tonu. „Tým pádom sa nepredá toľko našej múky. Adekvátne sa nespracuje pšenica vyrobená tu na Slovensku,“ vysvetlil Močko.

Analytik Stanislav Pánis tvrdí, že lacná múka z Ukrajina je dobrou správou pre slovenského spotrebiteľa. Podľa neho to bude znižovať inflačné tlaky a spomaľovať zdražovanie potravinárskych výrobkov. „Toto už nie je len otázka inflácie, ale je to aj otázka prežitia potravinárskeho priemyslu,“ dodal Močko.

Už teraz melú niektoré mlyny menej a sklady majú plné. Veľké kontroly múky sa začnú v piatok (3. 3.), zamerajú sa aj na pekárne a cukrárov. Agrorezort ubezpečuje, že ukrajinská múka nepredstavuje všeobecné nebezpečenstvo. Ak sa zistí, že niektorá šarža nespĺňa kritériá, z trhu ju stiahnu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika