Na hlavný obsah

Nebezpečný most v Prešove musia zbúrať, jeho technický stav je kritický

Povodne dali zabrať jeho pilieru.

Nebezpečný most v Prešove musia zbúrať, jeho technický stav je kritický
Most v Prešove sa nachádza v kritickom stave. Foto: RTVS

Viac ako 60-ročný most v Prešove musia zbúrať. Od minulého roka tam platí obmedzenie pre jeho kritický stav. Most pomenovaný po pápežovi Jánovi Pavlovi II. opakovane ohrozovali povodne. Motoristi musia jazdiť len v jednom pruhu.

Veľká voda počas povodní sa takmer preliala mostom. Počas výdatných búrok dostal zabrať predovšetkým jeho jediný pilier. Opakovane zachytával naplaveniny.

„Je to posledný most v Prešove, čo má stredový pilier. Pred 12, 13 rokmi, keď bola povodeň, voda priniesla veľké stromy, ktoré sa začali zachytávať na pilieri a urobilo to paseku,“ priblížil miestny aktivista Pavol Krempaský.

Kritickému stavu mosta sa venovala redaktorka RTVS Diana Murdzíková:

Sužovaný most už teda dožil. Vidieť aj železo z konštrukcie aj vypadané kusy muriva. „Technický stav mosta je už zaradený do stavebno-technického stavu šesť, čo je takmer kritický stupeň. Preto bude potrebná výstavba nového mosta,“ vysvetlila hovorkyňa Prešova Terézia Rácová.

Na prvú fázu realizácie stavby už radnica zdroje cez európske výzvy má. „Predtým než dôjde k demolácií a realizácií nového mosta, treba vypracovať projektovú dokumentáciu. Na to už má radnica schválený nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 78-tisíc eur,“ dodala Rácová.

Radnica vypísala aj výberové konanie na projektanta. „Zhruba na budúci rok na jar by sa mohli začať búracie práce, a tak už by mohlo dôjsť k samotnej výstavbe nového mosta,“ spresnila mestská poslankyňa Jaroslava Kutajová.

Za posledné dva roky boli obyvatelia z tejto časti Prešova už dvakrát obmedzení pre mosty v havarijnom stave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny