Na hlavný obsah

Neohľaduplní vodiči prekážajú pri záchrane životov. Hasiči sa k niektorým bytovkám nevedia dostať

Čas je v kritických situáciách rozhodujúci.

Neohľaduplní vodiči prekážajú pri záchrane životov. Hasiči sa k niektorým bytovkám nevedia dostať
(Ilustračná fotografia) Foto: RTVS

Neohľaduplní vodiči či zle zaparkované autá. To sú najčastejšie prekážky v mestách, ktoré zabraňujú záchranným zložkám dostať sa na miesto zásahu. Pri záchrane života alebo majetku je pritom čas rozhodujúci. Prejazdnosť ulíc otestovali hasiči v Ružomberku. K niektorým bytovkám sa ani nedostali.

Odvaha, zručnosť a niekoľko navigátorov. To potrebujú záchranári či hasiči, aby sa dostali napríklad k požiaru.

„Príjazd je veľmi dôležitý, lebo čím skôr sa dostaneme na mieste udalosti, tým skôr môžeme zasahovať a zachraňovať,“ hovorí Pavol Pecník, riadiaci dôstojník HaZZ v Ružomberku

Prejazdnosť ulíc si vyskúšali hasiči na ružomberskom sídlisku Klačno. Cvičenie ukázalo veľké nedostatky. Na niektorých uliciach hasičské auto nemohlo prejsť.

Prejazdnosť ulíc spolu s hasičmi testoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

„Hasičské mali problém do tých ulíc vojsť. Možno 50 – 100 áut parkovalo zle. V obytnej zóne sa môže parkovať len na miestach na to vyhradených,“ vysvetlil Ivan Stromko, náčelník Mestskej polície Ružomberok.

V takýchto prípadoch musí polícia vyhľadať majiteľa vozidla a kontaktovať ho. Potom musia počkať, kým svoje auto preparkuje.

Parkovacie domy

Zásahové autá sa so zaparkovanými automobilmi míňali na milimetre. Hasiči pritom na cvičení nepoužívali najrozmernejšie autá z vozového parku.

„V prípade požiarov vo výškových budovách by sme zasahovali aj s výškovou technikou, s ktorou by sme mali problém sa na mieste priamej udalosti rozložiť a sprevádzkovať ju,“ skonštatoval Pecník.

Magistrát priznáva, že s veľkým počtom áut bojujú na viacerých sídliskách. Riešenie vidia v budovaní parkovacích domov, či návrhom novej parkovacej politiky.

„Možno jednou z úloh je sťahovať firemné a väčšia autá zo sídliská na zónu na hlavnej ceste medzi oddychovým parkom a skateparkom,“ vyhlásil Ľubomír Kubáň (nezávislý) primátor mesta Ružomberok.

Mestskí policajti tentoraz pokuty nerozdávali. Preventívnou akciou chceli občanom ukázať, že správne parkovanie môže viesť k záchrane ľudských životov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny