Na hlavný obsah

Neutralita má byť súčasťou novej bezpečnostnej stratégie Rakúska, tvrdí Nehammer

Vojnu na Ukrajine označil za neúnosnú.

Neutralita má byť súčasťou novej bezpečnostnej stratégie Rakúska, tvrdí Nehammer
Rakúsky kancelár Karl Nehammer. Foto: TASR/AP

Neutralita má byť pevnou súčasťou novej bezpečnostnej stratégie Rakúska, povedal v piatok rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer. Uviedol to v prejave venovanom akčnému plánu na obdobie do roku 2030.

Vojna na Ukrajine podľa kancelára potvrdila, že Rakúsko musí premýšľať nad bezpečnosťou krajiny i novou bezpečnostnou stratégiou. „V prvom rade chcem vyvinúť bezpečnostnú stratégiu, v ktorej je neutralita Rakúska pevnou súčasťou,“ uviedol.

Inváziu Ruska na Ukrajine označil za neúnosnú. Rakúsko je podľa jeho slov v spojitosti s mierovým úsilím pripravené „stavať mosty“. „Nesmieme poľaviť v prejavovaní solidarity a presadzovaní mieru,“ povedal kancelár. Jeho vyjadrenia zaznamenala na sociálnej sieti aj Rakúska ľudová strana (ÖVP).

Rusko v predchádzajúcich mesiacoch opakovane tvrdilo, že Rakúsko nedodržiava svoje záväzky nestrannej a neutrálnej krajiny. Nehammer však v polovici februára obvinenia zo strany Ruska odmietol. „Tvrdenia Ruska, že nie sme neutrálni, sa míňajú účinku,“ povedal vtedy Nehammer.

Pandemická a energetická kríza

Okrem vojny na Ukrajine sa kancelár venoval v prejave aj pandemickej a energetickej kríze. Práve takéto krízy podľa neho potvrdili, že „z nemožného robíme možné“ a dajú sa prekonať prostredníctvom súdržnosti a tvorivosti.

Upozornil aj na nástrahy spojené s dezinformáciami, umelou inteligenciou či automatizáciou a zdôraznil aj význam vzdelania v školách vrátane schopností v oblasti vyhľadávania a rozoznávania informácií.

V oblasti zdravotnej starostlivosti je podľa Nehammera potrebné zvýšiť počet lekárov v krajine a zaviesť s tým spojené zmeny v oblasti štúdia. V tejto spojitosti upozornil na odchody mladých ľudí – vrátane lekárov – po ukončení štúdia do zahraničia.

Pomôcť chce aj roľníkom

Výzvu podľa neho predstavuje aj získanie vlastného bývania pre ľudí prostredníctvom úverov. Rakúsko by malo byť v roku 2030 opäť krajinou, v ktorej prevažujú vlastníci bytov.

Krajina by tiež mala mať schopnosť zabezpečiť dostatok potravín a za úlohu politiky kancelár označil i pomoc roľníkom. „Poľnohospodárska výroba musí byť v Rakúsku možná aj v roku 2030,“ povedal a upozornil i na presun produkcie z EÚ do tretích krajín.

V neposlednom rade sa venoval i boju proti nezákonnej migrácii. Migrácia by podľa neho mala byť cielená a pod kontrolou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet