Na hlavný obsah

Novým vietnamským prezidentom sa stal Vo Van Thuong

Bol jediným kandidátom na tento post.

Novým vietnamským prezidentom sa stal Vo Van Thuong
Na snímke nový vietnamský prezident Vo Van Thuong hovorí pred Národným zhromaždením 2. marca 2023 v Hanoji. Foto: TASR/AP

Vietnamské Národné zhromaždenie vo štvrtok (2. 3.) zvolilo nového prezidenta. Stal sa ním 52-ročný Vo Van Thuong, ktorý bol jediným kandidátom na tento post, informovala agentúra AFP.

Thuong bude pôsobiť vo funkcii do roku 2026. Na poste prezidenta vystrieda Nguyena Xuan Phuca, ktorý v januári odstúpil pre podozrenia z korupcie.

Vo svojom prvom vyhlásení vo funkcii prezidenta Thuong uviedol, že bude „odhodlane bojovať proti korupcii a negatívnym javom“.

Podľa štátnych médií získal Thuong pri hlasovaní v Národnom zhromaždení 487 zo 488 hlasov.

Thuong je považovaný za človeka blízkeho generálnemu tajomníkovi Nguyenovi Phu Trongovi, najmocnejšiemu mužovi strany a strojcovi protikorupčného ťaženia vo Vietname.

Päťdesiatdvaročný Thuong je najmladším členom politbyra. Ide o najužšie vedenie vládnucej komunistickej strany Vietnamu.

Kampaň viedla k zatknutiu desiatok úradníkov. Mnohé z obvinení z úplatkárstva sa týkali obchodov uskutočnených v rámci reakcie vietnamského vedenia na pandémiu COVID-19.

Komunistická strana v januári rozhodla, že Phuc je zodpovedný za pochybenia ministrov, ktorí mu boli podriadení počas jeho pôsobenia vo funkcii predsedu vlády v rokoch 2016-21.

Thuong, ktorý pôsobil v minulosti ako šéf propagandy, „je zabehnutý stranícky aparátnik a dôveryhodný člen vnútorného kruhu generálneho tajomníka Tronga,“ vysvetlil Carl Thayer, odborník na vietnamskú politiku z Austrálskej akadémie obranných síl v Canberre.

Diplomati akreditovaní v Hanoji pre agentúru Reuters uviedli, že rozhodnutie komunistickej strany vymenovať Thuonga za prezidenta považujú za pokus o presadenie novej generácie lídrov a upevnenie moci pre prípad, že sa 78-ročný generálny tajomník Trong rozhodne odstúpiť ešte pred koncom svojho tretieho funkčného obdobia v roku 2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet