Na hlavný obsah

O titul Futbalista roka 2022 zabojuje aj Škriniar, Hamšík či Weiss ml.

Prezident SFZ Kováčik predstavil najlepšiu desiatku.

O titul Futbalista roka 2022 zabojuje aj Škriniar, Hamšík či Weiss ml.
Na archívnej snímke slovenský futbalista Milan Škriniar. Foto: TASR

Stredopoliar Vladimír Weiss ml. sa stal najlepším hráčom Fortuna ligy v ankete Futbalista roka 2022. Kapitán Slovana Bratislava obdržal v hlasovaní odborníkov a novinárov 143 hlasov a bol prvý na 37 z 92 hlasovacích lístkov.

„Vlado Weiss je významná osobnosť slovenskej ligy, odkedy sa vrátil do Slovana. V každom zápase má momenty, na ktoré sme zvyknutí zo zahraničných líg, takže si myslím, že výsledok je úplne prirodzený,“ povedal prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik.

Tento výsledok zároveň považuje za pozitívny signál pre návrat slovenských hráčov svetovej úrovne do domácej súťaže: „Neukázal to len Vlado, ale aj Martin Škrtel a momentálne Juraj Kucka. Myslím si, že kluby ako Slovan, Spartak Trnava alebo DAC Dunajská Streda môžu poskytnúť hráčom zo zahraničia určitú inšpiráciu.“

Za stredopoliarom úradujúceho slovenského majstra sa umiestnil Nikola Krstovič (DAC), najlepšiu trojku doplnil Martin Regáli (MFK Ružomberok).

Slovenský futbalista Vladimír Weiss ml. v drese Slovanu Bratislava.
Slovenský futbalista Vladimír Weiss ml. v drese Slovanu Bratislava.Foto: TASR

Anketa Futbalista roka 2022 je jubilejná tridsiata a vôbec prvá v gescii výlučne SFZ, ktorý priniesol tento rok novinku v podobe vytvorenia akadémie slovenského futbalu. Tá dala možnosť hlasovať bývalým laureátom, reprezentantom a bývalým i súčasným reprezentačným trénerom. Zo 73 oslovených využilo možnosť 58 hlasujúcich, ktorých doplnili 34 zástupcovia médií.

Škriniar obhajuje prvenstvo z vlaňajška. Víťaz hlavnej časti ankety bol prvý na 25 hlasovacích lístkoch a rozdiel medzi dvoma najúspešnejšími bol len 18 bodov.

Aj v najlepšej päťke nominovaných na Cenu Petra Dubovského je vlaňajší víťaz Tomáš Suslov (FC Groningen) a spolu s ním napríklad Adrián Kaprálik (MŠK Žilina) či David Strelec (Spezia Calcio).

O ocenenie pre najlepšieho trénera sa uchádza vlaňajší víťaz Vladimír Weiss st. (Slovan Bratislava) a konkurujú mu napríklad Michal Gašparík (Spartak Trnava) či Adrian Guľa (DAC). Ocenenie pre najlepšiu futbalistku má možnosť obhájiť Dominika Škorvánková z francúzskeho Montpellieru.

Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční v pondelok 20. marca o 20.30 h. Svojho futbalistu roka si môžu voliť aj fanúšikovia, hlasovanie sa začalo v stredu o 12.00 na webstránke SFZ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport