Na hlavný obsah

Obce v Prešovskom kraji stále môžu žiadať o dotácie na rozvoj regiónu. Majú na to posledné dni

Samosprávy majú rôzne požiadavky.

Obce v Prešovskom kraji stále môžu žiadať o dotácie na rozvoj regiónu. Majú na to posledné dni
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ozvučenie športoviska, výťahy, vybavenie posilňovní či bezpečné detské ihrisko – aj na tieto aktivity môže prispieť Prešovský samosprávny kraj. Cez výzvy predsedu a krajských poslancov majú ľudia na svoje aktivity v regióne k dispozícií viac ako dva milióny eur.

Na predloženie projektu im zostáva už len pár dní, do konca marca. Aj túto informáciu dostali starostovia v Prešove na veľkom informačnom dni.

Čo obec, to iná požiadavka. Pred rokmi v Bajerove pri Prešove uspeli a majú tenisové ihrisko. Teraz žiadajú financie na podporu kultúry. „Momentálne žiadame o tritisíc eur. My nehospodárime s nejakými veľkými rozpočtami takže určite pomôžu,“ uviedol starosta Bajerova Vladimír Mruz.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

Podľa samospráv krajské výzvy sú nenáročné na administratívu a sú to rýchle peniaze na rýchlo viditeľné projekty. Či už je to vylepšenie športového vybavenia, nové stoly do kultúrneho domu, alebo podpora folklóru.

„Formulár je veľmi jednoduchý a žiadame každý rok a pravidelne dostávame príspevky. V rámci výzvy pre poslancov chceme žiadať na archeologický výskum na hrade Zborov,“ povedal starosta obce Zborov Ján Šurkala.

O zdroje je záujem

Aj keď ide len o maximálnu podporu päťtisíc eur na projekt, aj mestá v kraji majú o tieto zdroje záujem. „Potrebujeme opraviť detské ihriská, myslím si, že aj lokalita Hradisko,“ podotkol primátor mesta Lipany Vladimír Jánošík.

„Aj pre nás je to dôležité aj vieme nájsť nejaký spolufinancujúci subjekt. Aktuálne prebieha súťaž na kocku na zimný štadión multimediálnu,“ skonštatoval primátor Prešova František Oľha.

O týchto zdrojoch na rozvoj regiónu a doslova pre informácie z prvej ruky kraj pozval do Prešova všetky samosprávy z Prešovského kraja. Je ich viac ako 600, prišla polovica. Dostali aj usmernenia, na čo vie kraj reagovať. Neraz obce žiadajú, aby odstránil čiernu skládku či riešil vlakovú dopravu. Čo nie sú jeho kompetencie.

„My ho usmerníme a dáme mu kompletné informácie o tom kde sa môže obrátiť na ktorý orgán, na ktoré ministerstvo,“ uzavrel predseda Prešovského kraja Milan Majerský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny