Na hlavný obsah

Objavila sa ďalšia brzda plánu obnovy. Poslanci neschválili vládnu novelu o konkurze

Tá mala zriadiť elektronický insolvenčný register.

Objavila sa ďalšia brzda plánu obnovy. Poslanci neschválili vládnu novelu o konkurze
Na snímke Ministerstvo spravodlivosti SR. Foto: RTVS

Objavila sa ďalšia brzda plánu obnovy. Poslanci neschválili vládnu novelu o konkurze, ktorá mala zriadiť elektronický insolvenčný register. Nenaplnil sa tak jeden z míľnikov a ohrozených je vyše 900 miliónov eur. Premiér priznal, že ide o chybu, ktorú budú musieť napraviť.

Zákon sa pripravoval na ministerstve spravodlivosti ešte za ministerky Márie Kolíkovej (SaS).

“Práve tento zákon bol dôležitý ako jeden z míľnikov pre plán obnovy, lebo Slovensko je stále rajom pre konkurznú mafiu,“ uviedla Kolíková.

Téme plánu obnovy sa venoval redaktor RTVS:

Insolvenčný register mal zjednodušiť prístup k informáciám. A tonajmä o priebehu konkurzov, o tom, aký majetok je predmetom konania, kto si na neho robí nárok a z akých dôvodov. Informácie mali byť prístupné nie len veriteľom, ale aj širokej verejnosti.

Novela neprešla o pár hlasov, zdržali sa napríklad Igor Matovič i Jozef Pročko z OĽANO. Pri hlasovaní sa zdržali aj všetci poslanci z klubu Sme rodina.

“No je to veľký problém. Je to veľké prekvapenie. Nečakali sme, že nedôjde k jeho schváleniu. Zákon je dobre napísaný, hľadáme riešenie aby sme to odstránili,“ dodal Eduard Heger (nom. OĽANO), dočasne poverený predseda vlády SR.

Keďže ten istý zákon sa môže opätovne predložiť až najskôr o pol roka, najjednoduchší spôsob ako opraviť vzniknutý problém je cez takzvaný prílepok. Čiže pozmeňujúci návrh

“Pán minister musí prísťrokovať a môžeme to dať ako pozmeňovák k nejakému zákonu, a toto upraviť, ale chceme s ním sedieť, toto objasniť, a musí nás presvedčiť že to nebudú dopredu spriatelení konkurzní správcovia, ktorí budú mať monopol na najlepšie konkurzy, to je celé,“ ozrejmil Boris Kollár (Sme rodina), predseda NR SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko