Na hlavný obsah

Obyvatelia Šiah spísali petíciu proti vysokému platu primátora. Mestskí poslanci jej nevyhoveli

Podpísalo ju 694 ľudí.

Obyvatelia Šiah spísali petíciu proti vysokému platu primátora. Mestskí poslanci jej nevyhoveli
Na snímke primátor mesta Šahy Pál Zachar. Foto: RTVS

Obyvatelia Šiah s petíciou neuspeli. Búrili sa ňou proti vysokému platu nového primátora. Mestskí poslanci jej nevyhoveli. Primátor, ktorý je vo funkcii tri mesiace, bude aj naďalej zarábať maximálnu sumu – 5 000 eur mesačne.

Petíciu za zníženie platu novozvoleného primátora podpísalo 694 ľudí – takmer desať percent všetkých obyvateľov Šiah. Poslancov žiadali, aby maximálne možné 60-percentné navýšenie platu, ktoré mu na uvítanie v novembri schválili, zrušili. Z 5 000 eur by mu tak zostalo iba základných 3 000 eur.

O petícii rozhodli tak ako o štedrom navýšení. Takmer jednohlasne. Za zníženie z maxima na minimum zdvihol ruku iba bývalý primátor.

Plat nového primátora Šiah s asi 7 000 obyvateľmi je o 1 000 eur vyšší, ako schválili primátorovi okresných Levíc či krajskej Nitry. Obidve mestá majú niekoľkonásobne viac obyvateľov a primátorov v úrade nie jedno funkčné obdobie.

Téme sa v Správach z regiónov venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

„Toto nie je hon na konkrétneho človeka. Cieľom petície bolo najmä poukázať na to, že nie je správne, aby nový primátor hneď od prvého dňa poberal 60-percentné navýšenie platu,“ tvrdí autor petície Martin Hudec.

Poslanci pripustili, že ak primátor stratí ich dôveru, otázku jeho platu otvoria kedykoľvek počas roka aj bez petície. Maximálny možný plat má byť podľa nich aj motivácia.

„Teraz to už nechám na zastupiteľstve a pánovi primátorovi, aby dokázal, že ten plat si skutočne zaslúži,“ dodal Hudec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny