Na hlavný obsah

Obyvatelia vo svojej obci odmietajú prasaciu farmu. Boja sa zápachu

Majiteľ družstva plánuje v areáli chovať takmer 700 prasiat.

Obyvatelia vo svojej obci odmietajú prasaciu farmu. Boja sa zápachu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V obci Podlužany pri Bánovciach nad Bebravou chce majiteľ poľnohospodárskeho družstva chovať ošípané. Miestni sú proti, obávajú sa zápachu. Žiadajú, aby zámer podliehal zákonu o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Okresný úrad v Trenčíne im vyhovel. Majiteľ družstva ho preto zažaloval.

Majiteľ družstva plánuje v areáli chovať takmer 700 prasiat. Miestnych zámer šokoval.

Nespokojní ľudia založili občiansku iniciatívu a zámer začali pripomienkovať. Do obce sa prisťahovali mladé rodiny po tom, ako sa tam pred 10 rokmi ukončila živočíšna výroba. Vznikla nová štvrť. Obávajú sa zhoršenia životných podmienok.

„Najviac sa obávame smradu, hlučnosť je teraz neúnosná, chodia ťažké mechanizmy cez obec,“ hovorí obyvateľka obce Podlužany Miroslava Eibenová.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Čo ich čaká sa išli pozrieť do lokalít, kde podobné farmy sú. „Idem ja dole na juh pozrieť ako tieto prasiatka chovajú. Prišiel som do Ipeľského Sokolca, zastavím, opýtam sa ľudí, ako sa tu žije. Niečo hrozné, nedá sa to. Je tu taký zápach, že nemôžeme vyjsť von,“ opisuje Miroslav obyvateľ obce Podlužany.

Prípad rieši súd

Starosta Pavel Miksa (Smer-SD) obce dvíha varovný prst pri zámere vybudovať na družstve karanténnu stanicu.

„Riziko je tu v tom, že v prípade, že doveziete niečo, čo je z neznámeho chovu, nie je certifikované, je predpoklad že si zavediete nákazu. Možnosť prenosu na domáce zvieratá a na vtáctvo, to je problém,“ upozorňuje starosta obce.

„Dovezú klinicky zdravé zvieratá. Každá skupina prasničiek by tu mala zotrvať asi 8 týždňov. Zdravotný stav zvierat budeme kontrolovať aj odberom vzoriek,“ uviedla právna zástupkyňa PD Podlužany Nicole Suchánková.

Majiteľa družstva štáb RTVS v Podlužanoch nezastihol. Odcestoval do zahraničia. Jeho zástupca nám do uzávierky vyjadrenie neposkytol. Prípad už rieši súd. Majiteľ družstva totiž zažaloval Okresný úrad v Trenčíne. Dôvodom je, že úrad žiada, aby sa zámer posudzoval podľa vplyvov na životné prostredie.

„V prípade veľkej EII dajú investorovi podmienky, ktoré musí splniť. Filtrácie, počty, všetko určia. Bude to musieť splniť,“ zdôraznil starosta.

Na súdnom pojednávaní sa právna zástupkyňa žalobcu vyjadrila, že konanie vedú už 5 rokov byrokratickým zaťažením investora.

Senát Krajského súdu v Trenčíne svoje rozhodnutie oznámi 18. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny