Na hlavný obsah

Oceánu hrozí, že príde o svoje pľúca. Vedci zistili, že podmorské prúdy pri Antarktíde sa prudko spomaľujú

Dramaticky to ovplyvní klímu.

Oceánu hrozí, že príde o svoje pľúca. Vedci zistili, že podmorské prúdy pri Antarktíde sa prudko spomaľujú
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Oceánske prúdy pri Antarktíde sa rýchlo spomaľujú v dôsledku rýchleho topenia ľadovcov, čo má katastrofálne dôsledky na klímu. K tomuto záveru dospeli austrálski vedci v novej štúdii uverejnenej v časopise Nature.

Podľa ich výpočtov sa hlbokomorské antarktické prúdy do roku 2050 spomalia až o 40 percent. Naruší to schopnosť vody absorbovať oxid uhličitý a ďalej sa urýchli topenie ľadovcov. To bude mať ďalekosiahle dôsledky na ekosystémy.

„Naše výpočty ukazujú, že ak budú globálne emisie oxidu uhličitého pokračovať podobným tempom, antarktické prúdy sa v priebehu nasledujúcich 30 rokov spomalia o viac ako 40 percent. To je trajektória, ktorá vedie ku kolapsu,“ citovala BBC vedúceho výskumného tímu, oceánografa Matthewa Englanda z Univerzity v Sydney. Oceánu tak podľa neho hrozí, že príde o svoje pľúca.

Znižuje sa schopnosť vody absorbovať CO2

Systém podmorských prúdov na Zemi čiastočne poháňa klesanie studenej a hustej slanej vody na oceánske dno pri Antarktíde. Tento proces však spomaľuje topenie ľadovcov, pretože sladká voda riedi slanú morskú vodu, ktorá klesá pomalšie.

Tým sa tiež znižuje schopnosť vody absorbovať oxid uhličitý, pretože voda ním nasýtená zostáva dlhšie pri hladine. Ďalším dôsledkom pomalších prúdov je, že sa k živočíchom nedostane toľko živín, ktoré sa držia pri dne. Teplejšia voda pri povrchu prispieva aj k ďalšiemu topeniu ľadovcov.

„Je ohromujúce, akou rýchlosťou sa to deje. Zdá sa, že to naberá na rýchlosti. Patrí to na titulné stránky novín,“ komentoval štúdiu klimatológ Alan Mix z Oregonskej univerzity v USA. Je spoluautorom poslednej hodnotiacej správy Medzivládneho panelu OSN pre zmenu klímy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet