Na hlavný obsah

Od požiaru na hrade Krásna Hôrka uplynulo 11 rokov. V súčasnosti je tam stavebný ruch

Návštevníci si časť hradu možno pozrú už v budúcom roku.

Od požiaru na hrade Krásna Hôrka uplynulo 11 rokov. V súčasnosti je tam stavebný ruch
Na snímke hrad Krásna Hôrka. Foto: RTVS

Od požiaru na hrade Krásna Hôrka uplynulo 11 rokov. V súčasnosti je tam stavebný ruch. Prvá etapa obnovy sa začala pred vyše pol rokom. Doteraz sa preinvestovalo viac ako 9 miliónov eur. Celkovo vláda na obnovu vyčlenila 35 miliónov.

Nové parkovisko, nové informačné centrum, ale aj nové bufety, či obnovená prístupová cesta pre peších návštevníkov. To je časť prác, ktoré už robia v podhradí.

„Pre hrad je najdôležitejšie, aby sa vybudovali všetky inžinierske siete, aby bola infraštruktúra funkčná,“ uviedla riaditeľka Múzea Betliar Tímea Mátéová.

Pripravujú aj nové parkovisko pre autobusy či rozšírenie prístupovej cesty. Prvá časť projektu zahŕňa aj práce na dolnom a strednom hrade.

„Stále ešte prebiehajú aj búracie práce, ale hlavná časť je už hotová. Súbežne prebiehajú nové práce, nové vrstvy podláh, vyrábajú sa okná, reštaurátori omietok práve pracujú na strednom hrade,“ priblížila projektová manažérka Múzea Betliar Erika Šmelková.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Martina Beshirová:

Krásna Hôrka je jediný hrad na Slovensku, ktorý sa zachoval v pôvodnej podobe. Táto rekonštrukcia zabezpečí, že ho návštevníci uvidia tak, ako ho niekedy používali Andrássyovci.

Podľa zmluvy by mal zhotoviteľ obnoviť hrad do leta roku 2025. V múzeu však veria, že prví návštevníci si časť hradu pozrú už na budúci rok.

Múzeum očakáva, že hrad po celkovej obnove navštívi ročne 200 000 návštevníkov. Po jedenástich rokoch bez turistov sa na to musí pripraviť aj obec.

„Ťažko sa bude zvykať na to, keď prídu turisti. Cesty nám bude treba aj v obci trochu rozšíriť, aby sme vedeli vydržať tlak turistov. Musíme sa na to pripraviť,“ uviedol starosta obce Krásnohorské Podhradie Štefan Kún.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny