Na hlavný obsah

Odkrývanie minulosti: Ústav pamäti národa zverejnil údaje o vojenskej kontrarozviedke bývalej ŠtB

Ide o zoznam príslušníkov a jej štruktúru.

Odkrývanie minulosti: Ústav pamäti národa zverejnil údaje o vojenskej kontrarozviedke bývalej ŠtB
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ďalšie odkrývanie našej minulosti. Ústav pamäti národa (ÚPN) zverejnil zoznam príslušníkov a štruktúru vojenskej kontrarozviedky bývalej ŠtB. Podieľala sa na udržiavaní moci komunistickej strany v Československu.

V ŠtB mala podľa Ústavu výnimočné postavenie. Spravodajsky zastrešovala predovšetkým armádu, no spadala pod ňu i pohraničná stráž. Organizovali ju v rámci vojenských útvarov.

„Zverejňujeme organizačnú štruktúru útvarov vojenskej kontrarozviedky na Slovensku v rokoch 1968 až 1989 a prehľad 371 príslušníkov, ktorí v útvaroch boli zaradení,“ vysvetlil predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Jerguš Sivoš. Známe mená v ňom nie sú, dodáva ÚPN.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

Vojenskú kontrarozviedku tvorili vojaci. Podriadení boli súčasne armáde aj ministerstvu vnútra. Pre ozbrojené sily predstavovala vtedy úhlavného vonkajšieho nepriateľa Severoatlantická aliancia. Vnútornými boli buď príslušníci cirkvi alebo z jej pohľadu nepriateľské živly.

Najvýkonnejšia zložka ŠtB

Vojenská kontrarozviedka patrila medzi najvýkonnejšie zložky ŠtB, mala uši a oči doslova všade.

„Napríklad sledovala vojakov, ktorí počúvali západné skupiny a podobne alebo ktorí počúvli rozhlasové stanice vysielajúce zo zahraničia. Zaujímali sa tiež o styky vojakov a ich rodinných príslušníkov so zahraničnými štátnymi príslušníkmi poprípade diplomatmi,“ podotkol autor rekonštrukcie Pavol Pytlík.

ÚPN najnovšie zistenia ohľadom vojenskej kontrarozviedky sprístupňuje aj pre verejnosť. „Rekonštrukcia útvarov vojenskej kontrarozviedky je dostupná na webovej stránke Ústavu pamäti národa, kde doplnila už doteraz zverejnené rekonštrukcie útvarov štátnej bezpečnosti na Slovensku,“ skonštatoval hovorca ÚPN Michal Miklovič.

Vedenie Ústavu pamäti národa avizovalo, že bude pokračovať v rekonštrukcii ďalších útvarov Štb. Najbližšie sa pozrie na vojenskú kontrarozviedku z 50. rokov minulého storočia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko