Na hlavný obsah

Odmena 500 eur pre voličov sa neujala. Prostriedky získané zdanením Slovnaftu by sa však mohli použiť inak

Pomôcť by mohli obyvateľom počas energokrízy.

Odmena 500 eur pre voličov sa neujala. Prostriedky získané zdanením Slovnaftu by sa však mohli použiť inak
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Päťstoeurové odmeny pre ľudí, ktorí pôjdu v septembri voliť, zrejme v parlamente neprejdú. Líder OĽANO Igor Matovič ich navrhol zaplatiť tým, že ešte viac zdaní rafinériu Slovnaft. Ostatných predsedov strán týmto nápadom nepresvedčil.

Bratislavská rafinéria mala zvýšené zisky z ruskej ropy, ktorá po vojne na Ukrajine mimoriadne zlacnela. Z tohto dôvodu musí dnes 55 % zo svojho nadmerného zisku odviesť štátu. Poslanci za OĽANO idú ešte ďalej a chcú, aby odvádzala až 70 percent.

„Žiadame a prosíme, aby strany Smer-SD, SaS, Hlas-SD a Republika podporili spravodlivé zdanenie zisku z vojny, a aby podporili následne spravodlivú odmenu voči ľudom, ktorí voliť prídu,“ vyzval Matovič strany 24. februára. Tie však nepodporia ani 500-eurové odmeny, ani vyššiu daň pre Slovnaft.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

„Slovnaft žaluje za túto daň štát a môže sa stať, že takú žalobu prehráme v priebehu dvoch-troch rokov, a budeme to všetko musieť vracať späť. Preto nepôjdeme do žiadneho extrému. O čom sme pripravení sa baviť, je ponechať 55 %,“ skonštatoval predseda strany SaS Richard Sulík.

„Ja by som skôr čakal, že vláda sa bude starať o to, že aj z dôvodu rôznych sankcií, aby Slovnaft prežil,“ podotkol poslanec parlamentu Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Kollár je proti, Remišová sčasti súhlasí

Matoviča nepodrží ani jeho najbližší koaličný partner Boris Kollár (Sme rodina), ktorý mu pomohol posunúť zákon o väčšom zdanení Slovnaftu do druhého čítania. Tvrdil, že 500-eurové odmeny je ochotný podporiť, ak bude vedieť, z čoho sa zaplatia.

„Budeme na to potrebovať do dvoch miliárd, lebo to vám garantujem, že bude 80 až 90 percentná účasť, lebo každý bude chcieť ísť k voľbám si zarobiť. To znamená, že Slovnaft nebude schopný zabezpečiť túto platbu, to by sme ich úplne zničili,“ povedal Kollár.

Veronika Remišová (Za ľudí) zase súhlasí s tým, aby platil Slovnaft vyššie dane, no odmieta, aby ich štát použil na odmeny pre voličov.

„Mali by sa použiť práve na pomoc ľudom v čase energokrízy a na znižovanie deficitu,“ skonštatovala dočasne poverená ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí). Samotná Európska únia nariadila členským krajinám zdaniť rafinérie preto, aby mali z čoho platiť energetickú pomoc pre ľudí.

„Nemyslím si, že by EÚ v tomto zasahovala v zmysle, že by nám zakázala prijať nejaký zákon, aj ten Matovičov. To si musíme zakázať my v parlamente,“ dodal podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka. O oboch zákonoch by sa malo rokovať tento mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika