Na hlavný obsah

Otravy žiačok v Iráne sa stupňujú. Úrady evidujú už vyše tisíc prípadov

Útoky odsúdil už aj iránsky duchovný vodca.

Otravy žiačok v Iráne sa stupňujú. Úrady evidujú už vyše tisíc prípadov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Žiačky v Iráne sa obávajú otravy. Incidenty hlási viac ako 52 škôl. Počet útokov rastie po tom, ako sa v krajine uskutočnili protivládne protesty po smrti Mahse Amíníovej. Washington žiada prešetrenie na pôde OSN. Sériu incidentov odsúdil už aj iránsky duchovný vodca.

Stovky školáčok hlásili za uplynulé tri mesiace príznaky ako dýchavičnosť, nevoľnosť či závraty. Tie sa u nich objavili po tom, keď vraj zacítili „nepríjemný“ alebo „neznámy“ zápach. Niektoré dievčatá hospitalizovali. Zdokumentovať sa podarilo viac než 1 000 takýchto prípadov. Väčšina z nich sa odohrala na dievčenských školách.

„Bolelo ma brucho a cítila som sa na odpadnutie. Cítila som v tele veľkú únavu. Nevládzem chodiť,“ povedal otrávené študentky. Podobné príznaky sa prejavili aj u jednej z učiteliek.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Boris Novotňák:

Sťažnosti študentiek začali v novembri. Teherán pripisuje útoky nepriateľom vlády.
Incidenty sa však začali v čase protestov po smrti Amíníovej, ktorá zomrela v zajatí mravnostnej polície. Ženy sa preto obávajú, či nejde o pomstu. Podozreniam sa venuje veľká pozornosť.

„Otravy na iránskych dievčenských školách sú bezohľadné. Žiadame nestranný súd. V prípade, ak sa ukáže, že sú tieto útoky naviazané na účasť na nedávnych protivládnych protestoch, chceme vyšetrovanie na pôde OSN,“ zdôraznila hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová.

„Vládne inštitúcie a polícia by sa mali týmito podozreniami zaoberať. Vinníci by mali dostať najvyšší trest,“ vyjadril sa k útokom iránsky najvyšší duchovný vodca Ajatolláh Alí Chámeneí.

Táto vlna možných prípadov otravy vyvolala u rodičov obavy. Námestník ministra zdravotníctva Júnes Panáhí nedávno povedal, že možným cieľom útočníkov je zamedziť dievčatám prístup k vzdelaniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet