Na hlavný obsah

Pacientov s glaukómom pribúda. Prvé príznaky tohto ochorenia očí si často ani nevšimnú

Svet si počas tohto týždňa pripomína riziká zeleného zákalu.

Pacientov s glaukómom pribúda. Prvé príznaky tohto ochorenia očí si často ani nevšimnú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pacientov s glaukómom pribúda. Bez ohľadu na vek. Na Slovensku je ich vyše 220-tisíc. Svet si počas tohto týždňa pripomína riziká zeleného zákalu. Prvé príznaky tohto ochorenia očí si často ani nevšimneme.

Odhaliť túto často skrytú diagnózu sa úspešne darí vďaka prevencii. „Oprieme bradu, čelo, budeme sa dívať pred seba na tú bodku, poprosím nežmurkať. Pôjde vám na očko taký vzduch,“ vysvetľuje pacientke Drahomíra Mazáková, vedúca sestra očného oddelenia Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP).

„Odporúčam to každému, aby sa tomu predišlo. Dcéra má glaukóm, takže viem, o čo ide. Chodíme pravidelne na kontroly, takže určite je lepšie, keď sa to zachytí skôr,“ hovorí pacientka.

Viac o glaukóme a jeho liečbe zisťovala redaktorka RTVS Katarína Zakuťanská:

„O norme môžeme hovoriť, keď je očný tlak v hodnote tak do 21. Ak je už nad, tak tam je vhodné zvážiť už ďalšie vyšetrenie u svojho obvodného očného lekára,“ upozorňuje Katarína Dedičová, zdravotná sestra očného oddelenia UNLP.

Každoročné preventívne vyšetrenie lekári odporúčajú všetkým. Najmä ľuďom nad 40 rokov. „V týchto vekových kategóriách je glaukóm najčastejší. Myopi, čiže krátkozrakí ľudia, ktorí nosia okuliare do diaľky, všetci čo majú diabetes, tak tí by tiež mohli prísť na kontrolu, aj tí s migrenóznymi stavmi. Týka sa to aj detí, ale to sú väčšinou vrodené záležitosti,“ spresnila Barbora Horváthová, primárka očného oddelenia UNLP.

Jedna z najčastejších diagnóz

Glaukóm patrí dlhodobo medzi najčastejšie diagnózy v očných ambulanciách. „Pacientov s glaukómom pribúda. V roku 2021 bol počet sledovaných pacientov vo vekovej skupine nad 19 rokov s novodiagnostikovaným zeleným zákalom vyše 31-tisíc,“ hovorí Veronika Daničová, hovorkyňa NCZI.

Ide o nevyliečiteľné ochorenie. Jeho príčinou je okrem iného aj zvýšený vnútroočný tlak. „Spôsob liečby je viac-menej konzervatívny. Kvapkami sa snažíme znížiť vnútroočný tlak, to je hlavný rizikový faktor tohto ochorenia, ktorý ničí očný nerv a pacient môže aj celkovo stratiť zrak. Potom používame rôzne lasery, ktoré tiež spôsobujú zníženie vnútroočného tlaku a potom nám zostáva chirurgická liečba,“ uviedla Horváthová.

Včasnou diagnostikou sa dá spomaliť progres ochorenia či následky, teda slepotu. K bezplatnému preventívnemu vyšetreniu sú k dispozícii do piatka (17. 3.) zdravotníci v košickej univerzitnej nemocnici


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko