Na hlavný obsah

Pandémia oslabila imunitu ľudí ešte viac. V čakárňach pribúdajú pacienti

Živnou pôdou pre vírusy sú aj únava a stres.

Pandémia oslabila imunitu ľudí ešte viac. V čakárňach pribúdajú pacienti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V čakárňach u imunológov pribúdajú pacienti. Odborníci sa zhodujú, že pandémia koronavírusu ešte viac oslabila imunitu ľudí. Pôdou na šírenie vírusov sú únava a vyčerpanie.

Infekčné ochorenia, ktoré zapríčiňuje oslabená imunita, najmä v tomto chladnejšom období vo zvýšenej miere zamestnávajú aj lekárov.

„Zaznamenávame veľký nárast. A veľký nárast požiadaviek na vyšetrenia v našich ambulanciách,“ uviedol Miloš Jeseňák, prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie.

To, že množstvo ľudí má zníženú imunitu, pripisujú lekári pandémii koronavírusu. „Vieme, že najmä v úvode pandémie, keď začal narastať počet prípadov, tak celá negatívna emócia, stres, panika, ktorá okolo toho bola, nevedomosť, nedostatok informácií a neistota, tak to mohlo mať vplyv na imunitný systém,“ vysvetlil Jeseňák.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vplyv na imunitu malo podľa epidemiologičky Zuzany Krištúfkovej aj dlhodobé nosenie rúšok.

„Dva roky sme sa chránili rúškami, čiže prirodzene sme nechorľaveli, a to sa môže prejaviť zvýšeným výskytom teraz. Predpokladám však, že pandémia nás naučila to, ako sa chrániť pred ochoreniami. Dôležité je, keď je niekto chorí, aby si dal rúšku hneď ako zistí príznaky ochorenia, pretože najviac infekčný sme na začiatku ochorenia,“ priblížila Krištúfková.

Posilnenie imunity je dlhodobý proces. Nestačí brať vitamíny v chrípkovom období. „Multivitamíny, ktoré sú veľmi populárne, často obsahujú veľmi nízke dávky vitamínov a minerálov, že to nezabezpečí potrebu, ktorú má človek mať,“ dodal Jeseňák.

Odborníci pripomínajú, že okrem pravidelnej a vyváženej stravy je dôležité vyhýbať sa stresu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko