Na hlavný obsah

Pentagón bráni Bidenovi zdieľať dôkazy o ruských zločinoch na Ukrajine

Obáva sa vytvorenia precedensu, na základe ktorého by mohli stíhať Američanov.

Pentagón bráni Bidenovi zdieľať dôkazy o ruských zločinoch na Ukrajine
Budova Pentagónu v americkom meste Washington. Foto: TASR/AP

Pentagón bráni administratíve amerického prezidenta Joea Bidena zdieľať s Medzinárodným trestným súdom (ICC) dôkazy o ruských zločinoch spáchaných na Ukrajine. S odvolaním sa na súčasných aj bývalých predstaviteľov amerického ministerstva obrany o tom napísal denník The New York Times (NYT).

Americkí vojenskí predstavitelia nechcú so súdom v Haagu zdieľať dôkazy nazbierané americkými spravodajskými službami, pretože sa obávajú vytvorenia precedensu, na základe ktorého by mohli byť stíhaní Američania.

Zvyšok administratívy – vrátane spravodajských služieb a ministerstiev diplomacie a spravodlivosti – chce dôkazy o ruských činoch na Ukrajine s ICC zdieľať, píše NYT.

Dôkazy zhromaždené USA podľa zdrojov denníka zahŕňajú materiály dokladujúce rozhodnutie ruského vedenia zámerne cieliť na civilnú infraštruktúru či schvaľovanie únosov tisícky ukrajinských detí z Ruskom okupovaného ukrajinského územia.

Spor musí teraz vyriešiť Biden, uvádzajú zdroje NYT. O veci rokovala administratíva už na začiatku februára, ale bez výsledku.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo vlani 24. februára. Hlavný prokurátor ICC Karim Khan vtedy v súvislosti s inváziou začal vyšetrovanie ruských zločinov. ICC, ktorý sídli v holandskom Haagu, stíha páchateľov a tvorcov vojnových zločinov, genocídy a zločinov proti ľudskosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet