Na hlavný obsah

Petr Pavel exkluzívne pre RTVS: Ak chceme riešiť problémy vnútri krajiny, musí nás zaujímať aj dianie mimo nej

V českej spoločnosti chce prebudiť "zdravé sebavedomie".

Zahraničná politika vytvára kontext tej vnútornej. Povedal to nový prezident Českej republiky Petr Pavel v exkluzívnom rozhovore pre RTVS. „Žijeme v poprepletanom svete, či sa nám to páči alebo nie. Ak máme úspešne riešiť problémy vnútri krajiny, musíme sa starať aj o to, čo sa deje mimo nej,“ vysvetlil.

Prezident by mal preto podľa neho venovať svoju pozornosť ako vnútornej politike, tak aj zahraničnej. „Často sa stretávam s názorom, že malé štáty nemajú dostatočnú silu na ovplyvnenie medzinárodného diania,“ povedal.

Počas svojho funkčného obdobia sa bude snažiť prebudiť v Čechoch „zdravé sebavedomie. „Rolou malých štátov nie je stáť ustrašene v kúte. Ak sme presvedčení, že náš názor je správny, nemali by sme váhať a náš názor prezentovať a stáť si za ním,“ dodal.

Aj v záujme Česka je podľa neho dôležité pomáhať Ukrajine, aby si zachovala svoju suverenitu. „Bez dodávok zbraní to však nepôjde,“ vysvetlil a zvýraznil potrebu pokračovania v protiruských sankciách. Podľa Pavla môže v súčasnosti nastať široká škála rôznych riešení vojny. Od kolapsu Ruska ako režimu, až po dlhodobo zamrznutý konflikt bez riešenia, to považuje za najhoršiu možnosť.

„Rusko nebude navždy nepriateľskou mocnosťou a bolo by zlé vnímať to tak,“ skonštatoval nový český prezident. Podľa neho existujú Rusi, ktorí majú pre svoju krajinu inú vidinu a „s tými by sme mali komunikovať“. Priznal však, že bude trvať dlho, kým sa Ruská federácia zbaví „veľmocenského videnia sveta“.

Viac si pozrite v rozhovore moderátora RTVS Miroslava Frindta s novým českým prezidentom Petrom Pavlom:

Druhá časť rozhovoru:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet