Na hlavný obsah

Petr Pavel zložil prezidentský sľub. Do funkcie chce priniesť hodnoty, ktoré sa v posledných rokoch strácali

Stal sa v poradí štvrtým prezidentom samostatného Česka.

Petr Pavel zložil prezidentský sľub. Do funkcie chce priniesť hodnoty, ktoré sa v posledných rokoch strácali
Zvolený prezident Petr Pavel skladá sľub na spoločnom zasadnutí oboch komôr českého parlamentu. Foto: ČTK/Kateřina Šulová

Armádny generál vo výslužbe Petr Pavel zložil na Pražskom hrade prezidentský sľub do rúk predsedu Senátu Parlamentu Českej republiky Miloša Vystrčila. Stal sa tak v poradí štvrtým prezidentom samostatnej Českej republiky.

Krátko po prísahe zaznelo z neďalekého Petřína 21 delových sálv a vo Vladislavskej sále zaznela česká hymna. Po zložení prísahy nový prezident predniesol svoj inauguračný prejav.

Do najvyššej ústavnej funkcie v krajine chce priniesť dôstojnosť, rešpekt, slušnosť a ďalšie hodnoty, ktoré podľa neho v posledných rokoch zjavne strácali na dôležitosti.

Vo svojom inauguračnom prejave ďalej vyhlásil, že aj v českej politike sa často presadzovali populisti, ktorých úspech sa opieral o manipulácie a šírenie strachu, pričom on na to nikdy nepristúpi.

„Česká spoločnosť nie je príliš rozdelená, len je zvyknutá viac hovoriť o tom, čo ju rozdeľuje,“ povedal. Namiesto toho by sa malo hovoriť o tom, čo ľudí spája. Podľa neho je v každom regióne veľa ľudí, ktorí majú jasnú predstavu, ako posunúť Českú republiku vpred, no brzdia ich predsudky, nedostatok odvahy alebo zbytočná byrokracia.

„Prial by som si, aby sme tento tieň spoločne prekročili. Nekomplikujme jednoduché, nevytvárajme prekážky, nestrácajme čas hľadaním toho ideálneho, aby sme nakoniec neurobili nič,“ povedal.

Označil všetkých ľudí za svoj nový tím, bez ohľadu na to, či mu dali svoj hlas vo voľbách alebo nie. „Spoločne čelíme rovnakým problémom a len spoločne ich môžeme aj úspešne vyriešiť,“ dodal.

Záznam mimoriadneho vysielania RTVS pri príležitosti inaugurácie českého prezidenta:

Pozrite si aj fotogalériu z inaugurácie Petra Pavla:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet