Na hlavný obsah

Plán obnovy bude Slovensko musieť škrtať. Dotknúť sa to má najväčších stavebných investícií

A to vrátane nemocníc.

Plán obnovy bude Slovensko musieť škrtať. Dotknúť sa to má najväčších stavebných investícií
Na ilustračnej snímke peniaze. Foto: RTVS

Plán obnovy bude Slovensko musieť škrtať. Tvrdí to jeho šéfka Lívia Vašáková. Dotknúť sa to má najväčších stavebných investícií, vrátane nemocníc. Zdravotnícke projekty má po novom v rukách nový štátny tajomník rezortu zdravotníctva Michal Palkovič. Viaceré meškajú.

Slovensko dostane na projekty z plánu obnovy o vyše 320-miliónov menej. Jeho šéfka vysvetľuje, že nie vlastnou vinou.

„Slovensku poklesla finančná alokácia v dôsledku toho, že sme mali lepšie výsledky HDP za roky 2020 a 2021. Tým pádom krajiny, ktoré mali horšie v porovnaní s tou prognózou, ktorá vstupovala do pôvodného výpočtu, tak dostanú viac,“ ozrejmila Vašáková, generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy, Úrad vlády SR.

Plánu obnovy sa venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Menej peňazí z Bruselu ovplyvní investičné projekty. A to najmä stavby, ktoré predražil rast cien energií a materiálov. Škrtať sa bude na nemocniciach, zariadeniach sociálnych služieb, záchrankách či školách.

Na čo ale Slovensko môže podľa mimoparlamentnej strany Hlas-SD doplatiť je nečinnosť poverenej vlády. Poslanec NR SR a podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši varuje, že neplnením termínov nestihne Slovensko európske peniaze vyčerpať.

„Netreba tu prepadať nejakej panike, viacero míľnikov, aj na konci minulého roka svietilo na červeno a nakoniec sú schválené a vďaka tomu, že sme ich splnili, nám prišlo ďalších 800-miliónov eur,“ dodal Eduard Heger (nom. OĽANO), poverený predseda vlády SR.

Najohrozenejšie sú projekty v zdravotníctve. Výstavba a obnova záchraniek či nemocníc. Medzi nimi bratislavské Rázsochy. Zachrániť ich má nová tvár v rezorte zdravotníctva – Michal Palkovič. Riešenie chce priniesť po audite.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko