Na hlavný obsah

Planéta prekročí úroveň kritického oteplenia v nasledujúcom desaťročí, uviedla OSN

Zmena je podľa vedcov stále možná.

Planéta prekročí úroveň kritického oteplenia v nasledujúcom desaťročí, uviedla OSN
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Planéta Zem dosiahne úroveň kritického globálneho oteplenia o 1,5 stupňa Celzia proti hodnotám pred priemyselnou revolúciou už v nasledujúcom desaťročí. Tvrdí to Šiesta hodnotiaca správa Medzivládneho panelu OSN pre zmenu klímy (IPCC), ktorá v pondelok (20. 3.) bola zverejnená.

Podľa jej tvorcov ide zatiaľ o najrozsiahlejšiu správu o stave globálnej klímy. Zmena je podľa vedcov stále možná, vyžadovala by však miliardy dolárov a medzinárodnú spoluprácu. Správu podporili všetky členské krajiny vrátane Česka.

Oteplenie planéty o 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predpriemyselným obdobím sa považuje za úroveň, pri prekročení ktorej budú vlny horúčav, záplavy, sucho, poľnohospodárska neúroda a vymieranie druhov pre ľudstvo veľmi ťažko zvládnuteľné.

Na udržanie oteplenia pod touto úrovňou sa prihlásili takmer všetky štáty sveta v parížskej klimatickej dohode z roku 2015. Jej vedecký základ poskytla okrem iného piata hodnotiaca správa IPCC.

Posledná príležitosť na zmenu?

Šiesta správa teraz uvádza, že ľudstvo má na zmenu poslednú príležitosť, a ak chce zmenu dosiahnuť, musí obmedziť vypúšťanie skleníkových plynov na polovicu do roku 2030 a úplne prestať vypúšťať oxid uhličitý do atmosféry v 50. rokoch tohto storočia.

Ak ľudstvo tieto dva ciele naplní, bude mať zhruba polovičnú šancu, že oteplenie planéty neprekročí tých 1,5 stupňa Celzia, tvrdí IPCC.

„(Táto správa) je príbehom o našej čoraz chaotickejšej klíme, hrozbách pre našu spoločnosť a úzkej ceste k stabilite. Bohužiaľ tiež ukazuje, že naše činy momentálne nie sú dostatočné, a že aby sme sa v budúcnosti mali dobre, musíme zmeniť náš ekonomický systém doteraz nevídanou rýchlosťou,“ komentoval správu Eliot Whittington z Cambridgeského inštitútu pre udržateľné vedenie (CISL).

Ciele vytýčené IPCC sa rámcovo zhodujú s plánom Európskej únie znížiť uhlíkové emisie o 55 percent v porovnaní s rokom 1990 a do roku 2050 sa stať klimaticky neutrálnym kontinentom. Docieliť to členské štáty chcú súborom zákonných opatrení nazvaným Fit for 55. 

EÚ bola v roku 2021 po Spojených štátoch a Číne tretím najväčším producentom uhlíkových emisií na svete. 

IPCC so svojou publikáciou prichádza po tom, ako Čína za minulý rok schválila výstavbu 168 nových uhoľných elektrární a čo administratíva amerického prezidenta Joea Bidena minulý týždeň schválila nový projekt na ťažbu ropy na Aljaške, upozorňuje denník The New York Times (NYT).

Uhlíková neutralita

Čína si vytýčila dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2060 a do roku 2030 znížiť emisie o 65 percent v porovnaní s rokom 2005. Súčasná americká vláda má za cieľ v porovnaní s rokom 2005 znížiť emisie skleníkových plynov o 50 až 52 percent, do roku 2035 produkovať len čistú elektrinu a do roku 2050 mať uhlíkovo neutrálnu ekonomiku.

Svetoví lídri sa o zhruba deväť mesiacov stretnú na klimatickej konferencii OSN COP28, aby prvýkrát zhodnotili plnenie parížskej dohody a načrtli plán ďalšieho postupu.

Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok k Šiestej hodnotiacej správe povedal, že je „zreteľnou výzvou na masívne urýchlenie klimatických opatrení v každej krajine“.

„Ľudstvo sa pohybuje na tenkom ľade a ten ľad veľmi rýchlo taje. Ako uvádza dnešná správa.človek je zodpovedný za prakticky všetky globálne otepľovania za posledných 200 rokov. Správa je ale návodom, ako túto klimatickú časovanú bombu zneškodniť. Je to príručka pre prežitie ľudstva. „Ukazuje, že udržanie hranice 1,5 stupňa oteplenia je dosiahnuteľné,“ uviedol Guterres.

Šiesta hodnotiaca správa vychádza z práce predovšetkým troch pracovných skupín, ktoré od roku 2021 postupne zostavili tri čiastkové štúdie s názvom Fyzikálne vedecké základy, Dosahy, adaptácia a zraniteľnosť a Zmierňovanie zmeny klímy.

IPCC je inštitúcia OSN, ktorá má za cieľ od roku 1988 poskytovať svetovým politickým lídrom vedecky podložené informácie o zmene klímy s jej dôsledkami i rizikami a navrhovať riešenia. Na zostavovaní jej správ sa podľa IPCC podieľajú tisíce ľudí z celého sveta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet