Na hlavný obsah

Po liekoch môžu chýbať aj zdravotnícke pomôcky. Výrobcom sa zvýšili náklady, zasiahnuť by mal štát

Doplatí na to pacient.

Po liekoch môžu chýbať aj zdravotnícke pomôcky. Výrobcom sa zvýšili náklady, zasiahnuť by mal štát
Na ilustračnej snímke zdravotnícke pomôcky. Foto: RTVS

Slovenským výrobcom a dodávateľom zdravotníckych pomôcok sa pre infláciu niekoľkonásobne zvýšili náklady. Upozorňujú preto, že ak im ich zdravotné poisťovne nebudú kompenzovať, doplatí na to pacient. Dostupnosť kvalitných pomôcok na trhu môže byť časom ohrozená.

Kvalitné zdravotnícke pomôcky a špeciálny zdravotnícky materiál dnes bežne používajú pri miniinvazívnych zákrokoch. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová,

Výkonná riaditeľka Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED Katarína Danková hovorí, že s rezortom zdravotníctva sa už dohodli na navýšení úradne určenej ceny, ktorá umožňuje zdvihnúť cenu kategorizovanej pomôcky. Meniace sa podmienky trhu a navýšenie limitov však podľa nej ešte musia reflektovať poisťovne.

„Ak by nastala situácia, že by sa navýšila ich úradne určená cena, ktorá by adekvátne reflektovala infláciu a navýšenie vstupných nákladov, ale by sa nenavýšili tie poistné limity, to znamená suma, ktorú poisťovňa za to zaplatí, tak ten pacient by dostal možno menej kusov inkontinenčných pomôcok a podobne,“ hovorí.

„Podľa oficiálnych zdrojov na priamych úhradách doplácame v súčasnosti zhruba 1,2 miliardy. Obávame sa, že pokiaľ systém nebude dostatočne financovaný zo strany štátu – odvodmi za poistencov štátu – tak sa úhrady budú navyšovať. Pre pacientov tak budú nedostupné mnohé zdravotnícke pomôcky,“ reaguje prezidentka Asociácie na ochranu práv pacienta Mária Lévyová.

Ide o rozhodnutie vlády a ministerstva

Najväčšia Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) upozorňuje, že najskôr musí dôjsť k navýšeniu rozpočtu pre segment zdravotníckych pomôcok. Rozpočet, ktorý naplánovali na tento rok je oproti vlaňajšku nižší asi o tri milióny eur.

„Finálny rozpočet na segment zdravotníckych pomôcok nie je na rozhodnutí poisťovní, ale ministerstva a vlády. Poisťovňa sa snaží o konsenzus medzi dodržaním stanoveného rozpočtu a dostupnosti moderných zdravotníckych pomôcok,“ uviedla hovorkyňa štátnej poisťovňe Eva Peterová.

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera problému zvyšovania cien rozumie. Dodáva však, že nepozná žiadne konkrétne čísla slovenských distribútorov, ktoré by potvrdili, ako sa im zvýšili ceny a aký dosah to malo na konkrétne zdravotnícke pomôcky. Vníma to preto ako veľmi neštandardný postup.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál