Na hlavný obsah

Poberači výsluhového dôchodku by penziu mohli dostávať aj zo Sociálne poisťovne. Odborníci návrh kritizujú

Časť penzie by totiž mohli dostávať zdvojene.

Poberači výsluhového dôchodku by penziu mohli dostávať aj zo Sociálne poisťovne. Odborníci návrh kritizujú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Tí, ktorí poberajú výsluhový dôchodok a zároveň pracujú v civilnej sfére, by po novom mohli dostávať penziu aj zo Sociálnej poisťovne. Odborníci návrh kritizujú. Podľa nich – pri výpočte dôchodku sa im do úvahy vezme aj obdobie, keď pracovali v silových zložkách, a za to už penziu dostávajú.

Hasiči, vojaci, policajti aj záchranári horskej služby. Títo zamestnanci nasadzujú životy vo verejnom záujme, preto im štát umožnil odísť do penzie skôr. Majú tiež nárok na takzvaný výsluhový dôchodok.

Poverený minister práce navrhuje, aby po nástupe do dôchodku dostávali penzie aj zo Sociálnej poisťovne. A to v prípade, ak isté obdobie odpracovali v civilnej sfére. Odborník na sociálnu politiku Josef Mihál si myslí, že ide o logickú úpravu zákona, ku ktorej malo dôjsť už dávno.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Diana Kovaľová:

Odborníci však spochybňujú spôsob, akým sa im budú dôchodky zo Sociálnej poisťovne vypočítavať. Počítať sa majú aj roky, počas ktorých pracovali v silových zložkách. Zjednodušene povedané, za jedno odpracované obdobie dostanú dve penzie. Aj napriek tomu, že odvody zo zárobkov dvakrát neplatili.

„Ich príjmy, za ktoré už dostávajú dôchodky, započítame ešte raz do výpočtu starobného dôchodku,“ uviedol odborník na investície a dôchodky Ján Šebo.

„Sociálna poisťovňa bude musieť vyplácať na dôchodkoch omnoho vyššie sumy ako bol ten prítok odvodov týchto ľudí, keď pracovali v tom civilnom sektore a to je nespravodlivé, nezaslúžené,“ vysvetlil Mihál.

Nasledujú ďalšie diskusie s odborníkmi

Poverený minister práce, ktorý zákon predkladal, pripúšťa, že o ňom ešte plánuje diskutovať s odborníkmi, nič zlé však na terajšom znení nevidí.

„Prečo by sa do dôchodku nemali započítať aj tie roky, ktoré pracoval potom? Ale je logické, že pracoval aj predtým, tak aj to by sme mu mali nejakým spôsobom započítať,“ skonštatoval poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Policajní odborári by navrhované zmeny v dôchodkoch privítali, žiadajú ich už dlho. „Toto všetko vychádza z rozhodnutia ústavného súdu, kde viacerí bývalí policajti a vojaci sa súdili a uspeli,“ informoval podpredseda Odborového zväzu polície v SR Roman Laco.

Či tento návrh prejde by mali poslanci rozhodnúť na nasledujúcej schôdzi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika