Na hlavný obsah

Počas týždňov protestov lemujú ulice Paríža tisícky vriec s odpadkami

Státisícom ľudí sa nepáči, že by po novom išli do dôchodku o dva roky neskôr.

Počas týždňov protestov lemujú ulice Paríža tisícky vriec s odpadkami
Na ilustračnej snímke odpadky v Paríži. Foto: RTVS

Atmosféru Paríža dotvárajú páchnuce a špinavé kulisy. Počas týždňov protestov proti dôchodkovej reforme lemujú ulice tisícky vriec s odpadkami. Zmeny podporuje prezident Emmanuel Macron a jeho strana Obroda. Státisícom ľudí sa však nepáči, že by po novom išli do dôchodku o dva roky neskôr.

Odpadky. Nová parížska dominanta. Lemujú Seinu, Notre Dame aj Elyzejský palác. Okrem železničiarov, zamestnancov verejného sektora či rafinérií štrajkujú aj smetiari.

„Ráno musím vyčistiť obchod a časť ulice. Je to nepríjemné. Koše sú otvorené a odpad sa hromadí na zemi. Začína to byť odporné. Ľudia sa sťažujú na zápach,“ uviedol zamestnanec obchodu.

Odpadkom v Paríži sa venovala redaktorka RTVS Petra Vrablicová:

Odvoz smetí nefunguje v polovici hlavného mesta viac ako týždeň. V uliciach sa odvtedy nahromadilo približne šesťtisíc ton odpadu.

„Prišla som na romantický výlet s priateľom, no všetko čaro kazí takáto vec. Prechádzali sme sa a museli kľučkovať medzi odpadkovými košmi. A ten zápach!“ vysvetlila Claudia Harmand, turistka z Nemecka.

Okrem smetiarov štrajkujú aj zamestnanci spaľovní, ktorí v súčasnosti odchádzajú do dôchodku vo veku 57 rokov. Po schválení reformy sa to zmení na 59. Nerizikovým povolaniam by sa dôchodkový vek upravil zo 62 na 64 rokov. Sprísnia sa aj požiadavky na poberanie plnej výšky penzií.

Podľa odborárov sú zmeny nespravodlivé. Znevýhodnia najmä nízko-kvalifikovaných pracovníkov, ktorí začínajú kariéru v skoršom veku a ich zamestnanie je fyzicky náročné. Nepomôže to ani ženám, ktoré museli kariéru viackrát prerušiť.

Aby reforma začala platiť, musia ju ešte odobriť obe komory parlamentu.

Macronovi centristi vlani stratili väčšinu v dolnej komore parlamentu. Odhlasovanie návrhu preto bude závisieť od konzervatívnych poslancov z opozície. Tí sú nejednotní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet