Na hlavný obsah

Počet obetí cyklóny Freddy v Malawi vzrástol na 225

Ide o jednu z najdlhšie trvajúcich známych búrok.

Počet obetí cyklóny Freddy v Malawi vzrástol na 225
Muž stojí pred zničeným domom po vyčíňaní cyklóny Freddy v meste Blantyre v Malawi v pondelok 13. marca 2023. Foto: TASR/AP

Počet obetí cyklóny Freddy v Malawi vystúpil na 225. Informovala o tom v stredu (15. 3.) agentúra Reuters s odvolaním sa na malawiský úrad pre riešenie katastrof. Cyklóna Freddy je jednou z najdlhšie trvajúcich známych búrok.

Vznikla pri severnom pobreží Austrálie na začiatku februára, následne urazil tisíce kilometrov cez južnú časť Indického oceánu. Odhaduje sa, že v Malawi, Mozambiku a na Madagaskare si vyžiadal viac ako 270 mŕtvych. Prezident Malawi Lazarus Chakwera dnes vyzval na ďalšiu medzinárodnú pomoc a následky búrky označil za „národnú tragédiu“.

Cyklóna Freddy vznikla pri severnom pobreží Austrálie na začiatku februára a následne urazil tisíce kilometrov cez južnú časť Indického oceánu. Búrka postihla Mozambik v sobotu a v noci na nedeľu, podľa utorkového oznámenia mozambických úradov si tam vyžiadala najmenej 21 obetí. Do Malawi dorazila v noci na pondelok (13. 3.).

„Vyzývam medzinárodných partnerov a darcov, aby poskytli ďalšiu pomoc tvárou v tvár skaze a škodám spôsobeným tropickým cyklónou Freddy,“ povedal v stredu malawiský prezident Chakwera, ktorý navštívil mesto Blantire. To je jedným z najhoršie zasiahnutých miest, z jeho okolia je hlásených najviac obetí.

Obete v Malawi sú hlásené predovšetkým z okolia mesta Blantyre. Zranených bolo podľa malawiského úradu pre riešenie katastrof 707 ľudí a 41 osôb sa stále nezvestných. Svoje domovy muselo pre búrku opustiť takmer 20 000 ľudí. Do záchranných operácií je zapojená malawiská armáda, polícia, Červený kríž a ďalšie humanitárne skupiny.

Silné dažde

Časti krajiny naďalej sužujú silné dažde, nad mestom Blantire bola ale prvýkrát po niekoľkých dňoch jasná obloha. Minister informácií Moses Kunkuyu spravodajskému webu BBC povedal, že do lokalít, ktoré zostali odrezané kvôli povodniam a zosuvom pôdy, boli vyslané vrtuľníky. Zároveň požiadal okolité štáty o pomoc.

Úrady pracujú na obnovení dodávok elektrickej energie a vody. Obnova poškodených ciest však bude trvať dlhšie. Živel podľa BBC zmietol celé obce, ktorých obyvatelia sa teraz tiesnia v priestoroch škôl a provizórnych táborov.

Podľa organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) by postihnuté štáty mali byť odškodnené za straty a škody, ktoré cyklón spôsobil, pretože sú menej zodpovedné za globálne zmeny klímy ako bohaté krajiny.

Na vytvorení špeciálneho fondu na kompenzáciu škôd spôsobených zmenou klímy sa vlani zhodli zástupcovia krajín zúčastnených na klimatickej konferencii COP27 v Egypte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet