Na hlavný obsah

Podľa Poľska chce Rusko narušiť cesty, ktorými na Ukrajinu prúdia západné zbrane

Poľské úrady minulý týždeň potvrdili, že zadržali deväť ľudí.

Podľa Poľska chce Rusko narušiť cesty, ktorými na Ukrajinu prúdia západné zbrane
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Strategickým cieľom Ruska je fyzicky narušiť cesty, ktorými na Ukrajinu zo Západu prúdi vojenská pomoc. V pondelok (20. 3.) to podľa agentúry PAP povedal poverenec poľskej vlády pre bezpečnosť poľského informačného priestoru Stanislaw Žaryn. Poľské úrady minulý týždeň potvrdili, že zadržali deväť ľudí podozrivých z toho, že zhromažďovali informácie o dodávkach zbraní na Ukrajinu.

Hlavným cieľom Ruska v Poľsku je podľa Žaryna zastavenie poľsko-ukrajinskej spolupráce a podpory, ktoré sa Ukrajine dostáva zo Západu. Na tom pracovala špionážna skupina, ktorú poľské tajné služby odhalili. Našli u nej elektroniku slúžiacu na monitorovanie železničných trás, okrem iného kamery, vysielačky alebo pamäťové karty.

Členovia tejto skupiny, ľudia pochádzajúci z niektorej krajiny na východ od Poľska, nepôsobili v Poľsku dlho a poľské tajné služby proti nim podľa Žaryna „zakročili natoľko rýchlo, že sa im podarilo zneutralizovať najväčšie ohrozenie“. Nevylúčil, že ďalších ľudí v súvislosti s týmto prípadom ešte zatknú.

Rozhlasová stanica RMF FM informovala, že agenti kontrarozviedky zadržali cudzincov v súvislosti s odhalením skrytých kamier na dôležitých tratiach a železničných uzloch.

Išlo predovšetkým o úseky železničných tratí v Podkarpatskom vojvodstve, vrátane okolia letiska v Jasionke pri Rzeszówe, ktoré je hlavným prekladiskom pre dodávky západných zbraní a munície pre Ukrajinu. Kamery inštalovali aj v iných častiach Poľska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet