Na hlavný obsah

Podpora Kyjeva zo strany Západu zvyšuje riziko jadrovej vojny, tvrdí Lukašenko

Navrhol koniec násilností a vyhlásenie prímeria.

Podpora Kyjeva zo strany Západu zvyšuje riziko jadrovej vojny, tvrdí Lukašenko
Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bieloruský líder Alexandr Lukašenko v piatok (31. 3.) vyhlásil, že pokračujúca podpora Kyjeva zo strany krajín Západu zvyšuje riziko vypuknutia jadrovej vojny na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

„Na Ukrajine vypukla rozsiahla vojna, ktorá je dôsledkom snáh Spojených štátov a ich satelitných krajín. Na obzore je pritom tretia svetová vojna, pri ktorej by sa použili i jadrové zbrane,“ povedal Lukašenko. Zároveň vyzval na „prímerie na Ukrajine“ a rokovania medzi Kyjevom a Moskvou „bez kladenia podmienok“.

„Risknem to a navrhnem koniec násilností a vyhlásenie prímeria. Všetky teritoriálne a bezpečnostné otázky či problematika obnovy by sa mali vyriešiť za rokovacím stolom. A to bez kladenia akýchkoľvek podmienok,“ povedal.

Taktické jadrové zbrane Ruska v Bielorusku

Agentúra AFP pripomína, že ruský prezident Vladimir Putin oznámil počas uplynulého víkendu plány na rozmiestnenie ruských taktických jadrových zbraní na území Bieloruska. Podľa neho nebude takýto krok v rozpore s medzinárodnými dohodami o nešírení jadrových zbraní, keďže tieto zbrane by neboli pod kontrolou Minska.

Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí tiež vyhlásilo, že k rozhodnutiu umožniť rozmiestnenie ruských jadrových zbraní na svojom území ho donútili agresívne kroky krajín Severoatlantickej aliancie ohrozujúce bezpečnosť Bieloruska.

Bielorusko totiž považuje kroky Západu za priame a hrubé zasahovanie do vnútorných záležitostí nezávislého štátu s cieľom zmeniť geopolitický kurz a vnútropolitický systém krajiny.

Lukašenkov režim nepriamo podporuje masívnu ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine od jej začiatku vo februári 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet