Na hlavný obsah

Podvodníci sa presunuli na internet. Ako im nenaletieť?

Už neplatí, že na vábivú ponuku nalákajú iba seniorov.

Podvodníci sa presunuli na internet. Ako im nenaletieť?
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Už neponúkajú predražené hrnce, deky či liečivé mastičky v kultúrnych domoch – presunuli sa na internet. Reč je o takzvaných šmejdoch. V online priestore sa z roka na rok rozmáhajú.

Šmejdom sa darí aj naďalej. Dokonca viac ako predtým. Už neplatí, že na lákavú ponuku nalákajú iba seniorov.

Pomohla im v tom pandémia, ktorá má na svedomí veľa úzkostlivých a ustráchaných ľudí, ale aj takých, ktorí toto obdobie chceli prežiť aktívne – napríklad cvičením, alebo niečím tvorivým.

„Rada maľujem. Hľadala nejaký kurz maľovania. Našla som jeden online zadarmo. Pri prvej hodine odo mňa chceli množstvo osobných údajov. Ale na druhej hodine mi začali ponúkať rôzne štetce a rôzne pomôcky na maľovanie,“ hovorí Alena, mamička na materskej dovolenke.

Ceny produktov však boli vysoké. Vraj preto, že sú jedinečné. „Spýtala som sa kamarátky, ktorá tiež maľuje. Tá mi povedala, že tie ceny sú veľmi vysoké, takže som zistila, že to boli šmejdi, ktorí chceli z ľudí dostať iba peniaze,“ pokračuje Alena.

Ako nenaletieť internetovým podvodníkom zisťovala redaktorka RTVS Ivana Draguňová:

„Zo začiatku sa všetci tvária, že je to zadarmo, že to robia preto, lebo chcú ľudstvu dobre, ale už toto je podozrivé. Nerobia to preto. Z niečoho aj oni žijú, z niečoho platia hypotéky, z niečo platia rožky, maslo a potrebujú peniaze Chcú peniaze za klamstvo,“ vysvetľuje Simona Bubánová, marketingová expertka.

Odhaliť podvod je ťažké

Najťažšie na odhalení „kyberšmejdov“ je to, že používajú tie isté marketingové nástroje, ako seriózni obchodníci. „Je to veľmi ťažké oddeliť. Jediná možnosť je spoliehať sa iba na zdroj, ktorý poznáte a ktorý je overený viacerými ľuďmi. Inak je to tak zložité a tak veľmi rafinované, že sa tomu prakticky nedá ubrániť,“ pokračuje Bubánová.

„Dôležité je, aby ľudia dali sami sebe čas, aby sa nenechali tlačiť nejakými odpočítavaniami. Pretože ak niekto robí takéto akcie opakovane, tak to bude aj znova. Zároveň všetky veci, ktoré sa tvária na začiatku zadarmo, sú v nejakom zmysle podozrivé. Od tohto by som dal ruky preč,“ hovorí psychológ Martin Muller.

V prípade, ak natrafíte, alebo máte podozrenie na „kyberšmejdov“, kontaktuje Slovenskú obchodnú inšpekciu. Tá na svojej webovej stránke informuje o podozrivých internetových predajcoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko