Na hlavný obsah

Poisťovne nechcú preplácať niektoré dietetické potraviny

Má ísť iba o tie, ktoré nie sú nevyhnutné.

Poisťovne nechcú preplácať niektoré dietetické potraviny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Hrozí, že bezlepkový chlieb či sladkosti budú za plnú cenu bez receptu. Navrhuje to Asociácia zdravotných poisťovní. Žiadajú vyradiť niektoré dietetické potraviny z kategorizácie. Tvrdia, že rozpočty im to už nedovoľujú.

Alena má celiakiu jedenásť rokov. Jedinou liečbou, aby fungovala bez zápalov a kŕčov, je bezlepková strava. Ak ju v obchodoch vôbec nájde, je niekoľkonásobne drahšia ako bežné potraviny. Preto si aspoň časť toho, čo zje, dáva – tak ako stovky ďalších celiatikov – predpisovať.

Pre pacientov úspora, pre zdravotné poisťovne výdavok. Hovoria, že musia šetriť. Na ministerstvo zdravotníctva poslali list, v ktorom navrhujú prestať doplácať za bezlepkové potraviny či špeciálnu výživu pre dojčatá.

„Ide o snahu pozrieť sa na produkty, ktorých medicínsky prínos je zanedbateľný. Máme aj produkty, ktoré sú bežne dostupné v supermarketoch,“ uviedol riaditeľ Asociácie zdravotných poisťovní Michal Štofko.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Asociácia poisťovní ubezpečuje, že pacientov ohroziť nechce. Neplánuje vyradiť všetky potraviny, ale iba tie, ktoré nie sú nevyhnutné. Ako napríklad knedle či keksy. Otvoriť chcú diskusiu.

„Považujeme tento návrh za medicínsky nevhodný a nesprávny. Neriešil by oprávnený nárok a potrebu pacienta, ale ekonomický záujem platiteľov zdravotnej starostlivosti,“ uviedol rezort zdravotníctva.

Strava je pre celiatikov liek, preto rezort hovorí aj o diskriminácii. Poisťovne zas o tom, že o úsporu ich žiadalo samotné ministerstvo. K téme by mala zasadnúť kategorizačná komisia.

Jeden z návrhov by mohol byť aj ten, že dietetické potraviny sa budú po vzore Česka preplácať nie zo zdravotného, ale zo sociálneho poistenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko