Na hlavný obsah

Polícia vyvrátila hoax o presúvaní jadrových zbraní cez územie Slovenska

Ide podľa nej o súčasť hybridnej vojny Ruska.

Polícia vyvrátila hoax o presúvaní jadrových zbraní cez územie Slovenska
Na snímke policajné auto. Foto: TASR

Policajný zbor v uplynulých dňoch zaznamenal príspevky na sociálnych sieťach, ktoré informovali o údajných presunoch jadrových zbraní na území Slovenskej republiky v sprievode služobných policajných vozidiel.

Polícia uviedla, že išlo o izolované pokusy importovania naratívu „dovozu amerických jadrových zbraní na Slovensko“, ktoré slúžia záujmom Ruskej federácie. “Môžeme potvrdiť, že o žiadne jadrové zbrane nešlo,“ dodala. V piatok (17. 3.) o tom informovala Polícia Slovenskej republiky na facebooku.

“Jednou z úloh Policajného zboru je spolupôsobiť pri zabezpečovaní bezpečnosti prepravy jadrových materiálov, špeciálnych materiálov a zariadení v súčinnosti s prepravcom a dopravcom. Uvedený materiál sa bežne vyžíva na mierové účely v národnom hospodárstve, napríklad pri výrobe elektrickej energie aj na Slovensku,“ dodala.

Keďže ide o špecifický materiál, ktorý treba chrániť pred jeho zneužitím, polícia sa stará spolu s prepravcom a dopravcom o jeho bezpečnosť.

“Preto z času na čas môžete na slovenských cestách vidieť vozidlá s označením prepravy rádioaktívneho materiálu, sprevádzané policajnými vozidlami. Starajú sa o bezpečnosť a plynulosť účastníkov cestnej premávky ako aj samotného materiálu zohľadňujúc jeho dôležitosť,“ vysvetlila polícia.

Polícia tiež dodala, že sprevádza vozidlá s jadrovým materiálom “už od nepamäti.“ „Ako sa uvádza vyššie, zneužitie tejto štandardnej činnosti PZ na vytvorenie bludu o jadrových zbraniach, slúži len a len záujmom Ruska, ktoré na území Slovenskej republiky vykonáva hybridnú vojnu,“ dodala polícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko