Na hlavný obsah

Policajti v Británii nemajú prehľad o stovkách páchateľov sexuálnych trestných činov

Problémom sú najmä legálne zmeny mena.

Policajti v Británii nemajú prehľad o stovkách páchateľov sexuálnych trestných činov
Na ilustračnej snímke britská polícia. Foto: TASR/AP

Policajti v Británii nemajú prehľad o stovkách páchateľov sexuálnych trestných činov. V rokoch 2019 až 2021 zmizlo alebo bolo hľadaných 729 sexuálnych delikventov, uviedla v stredu (1. 3.) BBC s odvolaním sa na údaje policajných orgánov.

Dôvodom boli predovšetkým legálne zmeny mena, povedala opozičná labouristická poslankyňa Sarah Championová.

Ľudia, ktorí prežili sexuálne napadnutie alebo zneužívanie, vyzvali vládu, aby zaviedla nový zákon zakazujúci páchateľom sexuálnych trestných činov meniť si mená, a uniknúť tak svojej minulosti. Novelu má vo štvrtok (2. 3.) prerokovať Dolná snemovňa.

„Je zrejmé, že súčasný systém oznamovania nefunguje. Samotný rozsah porušovania predpisov a nezvestnia sexuálnych delikventov je škandál, o ktorom však verejnosť nevie,“ uviedla Championová. Existujúce zákony sú podľa nej príliš laxné, pretože je na páchateľoch, aby zmeny hlásili.

Poslankyňa kritizovala, že odsúdení môžu s pomocou nových dokumentov získať napríklad zamestnanie, v ktorom pracujú s deťmi. Championová zastupuje severoanglický volebný obvod Rotherham, kde bolo v rokoch 1997-2013 sexuálne zneužitých najmenej 1 400 detí.

Podľa súčasného zákona musia ľudia, ktorí sú zaradení do registra sexuálnych delikventov, polícii poskytnúť určité osobné údaje, vrátane svojho mena, všetkých prezývok, pod ktorými sú známi, svoje aktuálne adresy a údaje z pasu.

Každoročne tiež musí navštíviť policajnú stanicu, aby splnili oznamovaciu povinnosť a informovali úrady o akejkoľvek zmene osobných údajov. Ak sa niektoré z týchto osobných údajov zmení, musí to do troch dní oznámiť polícii, inak im hrozí až päť rokov väzenia.

Podpora novely zákona

Novelu zákona podporujú predovšetkým obete sexuálneho násilia. Jednou z nich je aj Lauren-Eden Sullivanová, ktorú v 14 rokoch zneužíval jej biologický otec Shaun Dallisson. V roku 2014 bol odsúdený na osem rokov väzenia, ale po prepustení na slobodu si zmenil meno a presťahoval sa do inej oblasti.

„Je to niečo, čo obeť nikdy neopustí, tak prečo by človek, ktorý to urobil, mal mať možnosť tomu tak ľahko uniknúť,“ povedala Sullivanová.

Niektorí páchatelia si zmenili meno, aby si vybudovali lepší život a v budúcnosti nepáchali trestnú činnosť alebo aby „ochránili svoju rodinu pred stigmou svojej identity“, uviedol Donald Findlater, riaditeľ charitatívnej organizácie Lucy Faithfull Foundation, ktorá sa zaoberá prevenciou sexuálneho zneužívania detí.

Ako príklad spomenul 1 500 sexuálnych delikventov, ktorí v rokoch 2019 až 2021 policajným zložkám oznámili zákonnú zmenu mena „presne tak, ako to má byť“, pretože dodržiavajú pravidlá.

Analýza BBC policajných údajov poukázala v rovnakom trojročnom období aj na ďalšie problémy.

Okrem iného bolo zaznamenaných viac ako 5 500 trestných činov spáchaných sexuálnymi delikventmi, ktorí nesplnili oznamovaciu povinnosť. Napríklad neinformovali políciu o tom, že žijú v spoločnej domácnosti s dieťaťom. Tieto údaje poskytlo 32 policajných zborov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet