Na hlavný obsah

Pomoc ľuďom alebo marketingový ťah? Zastropované ceny niektorých potravín sú vyššie ako ich bežné ceny

Obchodníci s tým nesúhlasia.

Pomoc ľuďom alebo marketingový ťah? Zastropované ceny niektorých potravín sú vyššie ako ich bežné ceny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zastropované ceny potravín majú zatiaľ viac kritikov ako nadšencov. Opoziční politici, aj niektorí zákazníci vnímajú iniciatívu obchodov len ako dobre premyslený marketing. Obchodníci s tým nesúhlasia.

Obchodníci zastropovali ceny aj tým potravinám, ktoré bežne dostať lacnejšie. Všimli sme si to na 200-gramovej káve, ktorej určili maximálny strop desať eur, pričom reálne stojí 8,50. Kilogram lososa s garanciou 28 eur, stojí 22 eur. A maslo, ktoré má zastropovanú cenu na 3,30, sme našli v obchode za 2,80 eur. V ďalšom ešte o euro lacnejšie.

„Ceny v obchodoch, ktoré sme videli, ktoré sú akože zastropované v úvodzovkách, nie sú zastropované, sú to obyčajné akciové ceny,“ uviedol Patrick Linhart (nezaradený), poslanec NR SR.

„Ja si tiež myslím, že táto dohoda, alebo iniciatíva obchodných reťazcov nie je dobrou správou pre ľudí, pre spotrebiteľov,“ skonštatovala Jaroslava Halgašová (SaS), poslankyňa NR SR.

Zastropovaným cenám potravín sa venovala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

„Samozrejme, že si nebudú siahať na neprimerane vysoké zisky, ktoré majú na Slovensku,“ hovorí Richard Takáč (Smer-SD), poslanec NR SR.

„Takéto stanoviská odmietame. Mrzí nás, že politický zápas zakrýva iniciatívy, ktoré naozaj môžu aj z dlhodobého hľadiska pomôcť ľuďom,“ bráni sa Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu.

Málo ovocia a zeleniny

Iba štyri obchodné siete z ôsmich uvádzajú na svojich zoznamoch čerstvú zeleninu a ovocie. Faktom je, že ich ceny zvyknú byť po zime pred novou úrodou príliš kolísavé. Naopak, niekde môžu zákazníci vidieť garantované ceny alkoholu.

„Bol som prekvapený že jeden z reťazcov do toho zahrnul pivo a víno, ale je to jeho slobodné rozhodnutie, do ktorého ja vchádzať nebudem,“ uviedol poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO).

Niektorí poslanci z výboru pre pôdohospodárstvo by radšej znížili potravinám DPH na päť percent. Iní by zastropovali predajcom obchodné prirážky. Minister Vlčan však považuje súčasný systém za doposiaľ najúčinnejší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko