Na hlavný obsah

Poplatky za prepis auta sa budú od polovice tohto roka počítať po novom

Úpravu poplatkov zmenili na poslednú chvíľu.

Poplatky za prepis auta sa budú od polovice tohto roka počítať po novom
Na ilustračnej snímke autá. Foto: TASR/AP

Poplatky za prepis auta na nového majiteľa sa budú od polovice tohto roka počítať po novom. Vyplýva to z novely zákona o správnych poplatkoch, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu (15. 3.) definitívne schválili. Na poslednú chvíľu tak zmenili úpravu poplatkov, ktorá mala platiť od apríla.

Novelou sa zníži počet výkonových kategórií motora so sadzbami priaznivejšími pre poplatníkov. Súčasne sa zmierňuje výška ekologického koeficientu pre staršie vozidlá s cieľom znížiť poplatkové zaťaženie týchto vozidiel.

„Vo výsledku násobením hodnôt obsiahnutých v oboch tabuľkách bude možné dosiahnuť zjednodušenie výpočtu konečnej výšky poplatku, čo je efektívnejšie pri implementácii finálneho riešenia do služby eKolok,“ priblížili predkladatelia.

Podľa pôvodného návrhu novely sa mal správny poplatok pri prepise majiteľa motorového vozidla kategórie M1 a N1, ak sa nemení jeho evidenčné číslo, znížiť o 70 percent.

Poslanci však predložili viaceré pozmeňujúce návrhy s rôznym rozsahom a formou úpravy poplatkov. Nakoniec v hlasovaní prešiel návrh poslanca SaS Mariána Viskupiča.
Novela nadobudne účinnosť od 1. júla tohto roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko