Na hlavný obsah

Poslanci neprelomili veto prezidentky pri novele o pozemných komunikáciách

Mienila zrovnoprávniť správcov ciest.

Poslanci neprelomili veto prezidentky pri novele o pozemných komunikáciách
Na snímke poslanecká sála NR SR. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu (15. 3.) neprelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej a pri opätovnom prerokovaní neschválili novelu zákona o pozemných komunikáciách. Hlava štátu vzhľadom na svoje pripomienky navrhla právnu normu neprijať ako celok.

Prezidentka v stanovisku k vrátenej novele upozornila, že v nej nebola ani po podaní stanoviska Ministerstva financií (MF) SR dodatočne vykonaná kvantifikácia vplyvu na verejné financie. Neviedla sa ani diskusia o tomto vplyve tak, ako to požaduje Ústavný súd (ÚS) pre naplnenie požiadaviek súladu s ústavnou hodnotou rozpočtovej zodpovednosti.

Hlava štátu pripomenula, že Ministerstvo dopravy (MD) SR následne vyčíslilo, že vplyv zákona na verejné financie by dosiahol minimálne sumu 2,6 miliardy eur. Tento dosah nie je v návrhu štátneho rozpočtu žiadnym spôsobom krytý.

Novela mala za cieľ zrovnoprávniť postavenie Slovenskej správy ciest (SSC) s ostatnými správcami ciest. Predkladatelia poukázali na to, že majetkovoprávne vyrovnanie pozemkov pod cestami prvej triedy je dlhoročným problémom, s ktorým SR bojuje bez akejkoľvek zákonnej opory.

SSC ako správca ciest prvej triedy je jediným vlastníkom a správcom pozemných komunikácií a jedinou organizáciou v rámci rezortu dopravy bez zákonného vecného bremena.

Následkom podľa predkladateľov je, že čelí mnohým súdnym sporom o vydanie bezdôvodného obohatenia, respektíve náhrady za užívanie pozemkov pod cestami prvej triedy, ktoré sú majetkovo nevyrovnané.

Vlastník pozemku pod cestou prvej triedy mal podľa návrhu získať za zriadenie vecného bremena a za obmedzenie vlastníckeho práva nárok na primeranú náhradu, ktorá by sa poskytla jednorazovo. Sanovila by sa pritom znaleckým posudkom. Náhradu mal uhradiť vlastník cesty prvej triedy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika