Na hlavný obsah

Poslanci sa predháňajú v navrhovaní zákonov. Firmy žiadajú viac času na diskusiu

Obávajú sa, že poslanci navrhnú nové dane, odvody alebo regulácie.

Poslanci sa predháňajú v navrhovaní zákonov. Firmy žiadajú viac času na diskusiu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Firmy chcú viac času na diskusiu o zákonoch, ktoré sa ich týkajú. Poslanci o nich preto budú rokovať neskôr. Uviedol to poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Pomôcť má rokovanie tripartity.

V podateľni Národnej rady SR sa kopia návrhy zákonov. Podnikatelia sa obávajú, že poslanci navrhnú nové dane, odvody alebo regulácie.

„Skutočne čelíme takej legislatívnej smršti, akú Slovenská republika snáď nezažila od svojho vzniku. Nie je možné, aby zamestnávatelia slúžili ako akási peňaženka pre populistické návrhy politikov,“ hovorí Martin Hošták, výkonný sekretár Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ).

„Čo vidíme ako vážne nebezpečenstvo sú takzvané prílepky alebo zmeny na poslednú chvíľu, v druhom čítaní. Poslanec príde s návrhom, zahlasuje sa za pár hodín a to zákonné opatrenie je prijaté,“ upozorňuje Tomáš Malatinský, prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Premiér vyzval na zdržanlivosť pri predkladaní návrhov

Politici sľubujú, že sa pokúsia nadmernú aktivitu poslancov pribrzdiť. O tom, ktoré návrhy by mohli byť problematické, budú predstavitelia štátu, zamestnávateľov a odborárov diskutovať už na budúci týždeň.

„Na predsedníctve tripartity budúci týždeň si prejdeme všetky poslanecké návrhy zákonov, ktoré majú prerokovať na aktuálnej schôdzi. V prípade, že to bude potrebné, pán predseda Kollár ich zaradí na rokovanie schôdze až na koniec, nie na začiatok. Aby bol priestor a čas na rokovanie,“ uviedol Krajniak.

Poverený premiér opätovne vyzval poslancov, aby boli pri predkladaní zákonov zdržanliví a koordinovali svoj postup s vládou.

„Ak chce predložiť nejaký návrh, nech radšej komunikuje o to intenzívnejšie s rezortom, aby mu vedel povedať, že to je príliš komplexné, poďme to riešiť, ak tak vládnou cestou. A ak je to niečo jednoduchšie, tak, samozrejme, rezort mu vie odporučiť, akým spôsobom to naformulovať, ale určite by to nemalo mať rozpočtové dopady,“ vyhlásil Heger.

Začiatok ďalšej riadnej schôdze Národnej rady SR naplánovali na 14. marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika