Na hlavný obsah

Poslanci vyzvali ministra pôdohospodárstva, aby riešil vysoké ceny potravín medzirezortne

Súhlasí, že pomoc by mala byť cielenejšia.

Poslanci vyzvali ministra pôdohospodárstva, aby riešil vysoké ceny potravín medzirezortne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Z drahých potravín sa stala horúca politická téma. Poslanci o nich hovoria na tlačových besedách, zvolávajú okrúhle stoly, no riešenie stále nevidno. Vinu hádžu na povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nom. OĽANO). Vyzývajú ho, aby zapojil rezorty financií a hospodárstva, a prišiel s riešením.

„Ty si minister, ty máš tie kľúče od miešačky, a ty máš právo prijímať opatrenia a aj na zmiernenia dopadov inflácie,“ povedala na začiatku zasadnutia pôdohospodárskeho výboru na adresu Vlčana poslankyňa Jarmila Halgašová (SaS).

„Máte obavu buchnúť po stole a povedať možnože na tej vláde, že pome takýmito krokmi,“ pokračoval poslanec Richard Takáč (Smer-SD).

„Ja som členom výboru vysvetlil, že ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka urobilo maximum pre cenovú stabilitu potravín,“ argumentoval Vlčan.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

Jedným z argumentov Samuela Vlčana je, že pod drahé potraviny sa podpisuje nie iba slovenská, ale najmä celoeurópska inflácia. Bežných ľudí zase ubezpečuje, že s nárastom cien porastú aj ich platy. „Aj príjmy budú musieť rásť na Slovensku rýchlejšie. Aby sme sa rýchlejšie približovali príjmom obyvateľov v eurozóne,“ hovorí.

Ultimátum vláde z NRSR

Poslanci dávajú vláde ultimátum, aby predstavila riešenie drahých potravín najneskôr do dvoch týždňov. Ak sa tak nestane, v parlamente môžeme očakávať poslanecké návrhy.

Väčšinou sa medzi nimi skloňuje dočasné zníženie DPH pri potravinách na päť až nula percent, prípadne zastropovanie obchodných prirážok, ktoré si určujú obchody. A popri týchto návrhoch rôzne ďalšie.

„Štát musí nasadiť niekoľko stovák ľudí z rôznych kontrolných našich útvarov do takzvanej cenovej polície ktorá bude na dennej báze kontrolovať či niekto nezneužíva túto situáciu na vlastné obohatenie sa,“ uviedol nezaradený poslanec Peter Pellegrini.

„Môžeme pomôcť tým, že zvýšime okamžite konkurencieschopnosť potravinárov tým, že im -podobne ako urobili v Poľsku – znížime náklady na energie,“ skonštatoval predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

„Potravinový e-shop pre sociálne slabšie skupiny. Miesto toho aby dostali peniaze a išli to niekde prepiť, budú mať voucher na to, aby si mohli nakúpiť z prvého štátneho e-shopu,“ navrhol nezaradený poslanec Patrick Linhart.

Cestou pomoci pre sociálne slabé rodiny by vraj rád išiel aj Vlčan. No o chudobe na Slovensku chýbajú riadne štatistiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika