Na hlavný obsah

Potravinové aj hygienické balíčky pre najzraniteľnejších

Dôchodcovia majú obavy, či ich bude dosť pre všetkých.

Potravinové aj hygienické balíčky pre najzraniteľnejších
Na ilustračnej snímke balenie balíčkov. Foto: RTVS

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny ohlásilo materiálnu pomoc pre najzraniteľnejších. Asi sto tisíc balíčkov, v ktorých si ľudia nájdu, okrem potravín, aj hygienické potreby, plánuje ústredie práce distribuovať v apríli.

Dôchodcovia majú obavy, či bude balíčkov dosť pre všetkých. Opozičná SaS pomoc schvaľuje. Pripomína, že sa na ňu skladáme všetci. A neplatí ju konkrétna politická strana.

O potravinové aj hygienické balíčky netreba žiadať. Ľudia, ktorí budú mať na ne nárok, ich dostanú automaticky.

Téme sa v Správach RTVS o 16.00 h venoval redaktor Radoslav Šebo:

“Potravinové a hygienické balíčky sú určené pre jednotlivcov, rodiny s deťmi, dôchodcov, invalidov a ťažko zdravotne postihnuté osoby, ktorým je poskytovaná dávka v hmotnej núdzi,“ ozrejmila Kristína Korenková, hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

V potravinovom balíčku budú najzákladnejšie trvanlivé potraviny, ako sú napríklad múka, cukor, ryža, cestoviny alebo strukoviny. Pokiaľ ide o hygienické balíčky, v nich budú čistiace prostriedky, prostriedky na pranie, saponát, vlasový šampón alebo zubná pasta.

Koľko bude balíčkov?

Ministerstvo práce odhaduje, že takýchto balíčkov sa dostane do distribúcie celkom 65-tisíc. V prípade potravinových asi 100-tisíc.

Valéria Pokorná z Jednoty dôchodcov pripomína, že pod hranicou chudoby je už takmer pol milióna dôchodcov, ktorí majú dôchodok nižší ako 424 eur. Do pásma chudoby však nemajú ďaleko aj ďalšie skupiny obyvateľstva.

“V momentálnej situácii, keď sme pod tlakom obrovskej inflácie, tak sa do chudoby prepadáva aj nižšia stredná trieda a stredná trieda,“ dodal Ján Košč, sociálno-ekonomický analytik, OZ Pracujúca chudoba.

Šéf parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS) však upozorňuje, aby si ľudia, najmä teraz v predvolebnom čase, uvedomili, že pomoc ide z ich peňazí a zásluhy nepatria konkrétnemu politikovi či strane, ktorú reprezentuje. A to aj napriek tomu, že balíčky budú financované z európskych peňazí.

Presný harmonogram posielania balíčkov zverejní ústredie práce v priebehu tohto mesiaca. Tak na úradoch práce, ako aj na internete. Radoslav ŠEBO, RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko