Na hlavný obsah

Požiar v Banskej Štiavnici sa podarilo zastabilizovať. Plamene poškodili sedem budov

Informoval o tom premiér Eduard Heger.

Požiar v Banskej Štiavnici sa podarilo zastabilizovať. Plamene poškodili sedem budov
V Banskej Štiavnici horela Banka lásky. Foto: Facebook/Polícia SR - Banskobystrický kraj/Koláž RTVS

Rozsiahly požiar v Banskej Štiavnici sa v popoludňajších hodinách podarilo zastabilizovať. Horí ešte v strešnom priestore geologického múzea. Hasiči robia kroky, aby zabránili jeho šíreniu.

Vyplýva to z vyjadrení dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera a prezidenta Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Pavla Mikuláška. Premiér priblížil, že požiar zasiahol a poškodil sedem budov. „Mnohé strechy zhoreli, v niektorých aj celé poschodia,“ vyhlásil. Informoval, že neprišlo k žiadnej ujme na zdraví ani strate na životoch.

Situáciu v srdci Banskej Štiavnice mapovali redaktorky RTVS Miriam Dobrotová a Jana Obrancová:

Mikulášek informoval, že požiarom zasiahnuté budovy a všetky priľahlé budovy museli odstaviť od elektriny a plynu. V súčasnosti podľa neho hasiči likvidujú lokálne ohniská. Predpokladá, že na mieste budú minimálne do nedeľných (19. 3.) ranných hodín.

„Aktuálne sa začalo expertné zisťovanie možných príčin požiaru, momentálne je predčasné o dôvodoch špekulovať,“ doplnil.

Heger sa tiež poďakoval profesionálnym hasičom, dobrovoľným hasičom, záchranárom a vojakom. Vyzdvihol tiež prácu dobrovoľníkov, ktorí pomáhali s evakuáciou dokumentov. Ocenil tiež príchod viacerých dočasne poverených ministrov na miesto požiaru.

Vláda podľa jeho slov urobí všetko preto, aby dala zničené budovy do pôvodného stavu. „Je to klenot nášho kultúrneho dedičstva, prichádza sem množstvo turistov. Chceme, aby toto mesto z tohto mohlo  naďalej prosperovať,“ povedal. Kabinet bude mať k požiaru podľa neho separátne rokovanie.

V pohotovosti bude naďalej až do odvolania aj vojenský vrtuľník s bambi vakom na hasenie požiarov, ak by ho bolo potrebné v centre mesta nasadiť. „Nateraz si to našťastie situácia nevyžiadala,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kakaščíková.

Českí hasiči sú pripravení pomôcť

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský v sobotu na twitteri napísal, že Česko je pripravené okamžite pomôcť pri hasení požiaru.

„S obrovskou ľútosťou sledujem zábery požiaru z centra Banskej Štiavnice. So slovenskou stranou sme v kontakte, Česko je pripravené okamžite pomôcť,“ uviedol.

Do Banskej Štiavnice, zasiahnutej požiarom historických budov, prišla aj dočasne poverená ministerka kultúry SR Natália Milanová. Na sociálnej sieti pripomnula, že Banská Štiavnica je jednou z lokalít svetového dedičstva UNESCO a jej centrum je mestskou pamiatkovou rezerváciou s budovami od gotiky po začiatok 20. storočia. Na mieste podľa jej slov pomáhajú aj pracovníci Pamiatkového úradu SR.

V ovzduší nie sú nebezpečné látky

Kontrolné chemické laboratórium civilnej ochrany v Slovenskej Ľupči doteraz nezaznamenalo nebezpečné hodnoty v ovzduší v dôsledku sobotňajšieho požiaru viacerých budov v Banskej Štiavnici. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

„Hodnoty sú v povolených medziach, odborníci situáciu neustále monitorujú,“ uviedla hovorkyňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny