Na hlavný obsah

Požiar v Banskej Štiavnici: Zhorené strechy musia prekryť. Objavil sa však ďalší problém

Spochybňujú statiku základnej umeleckej školy.

Požiar v Banskej Štiavnici: Zhorené strechy musia prekryť. Objavil sa však ďalší problém
Základná umelecká škola Banská Štiavnica. Foto: RTVS

Zhorenú budovu Banského múzea v Banskej Štiavnici už prekryli ochrannou fóliou. Strecha základnej umeleckej školy zostáva otvorená. Vedenie mesta sa obáva, či je budova staticky v poriadku.

Na budove základnej umeleckej školy (ZUŠ) zhorela celá šindľová strecha. Prekryť ju nebude také jednoduché ako na ostatných budovách s plechovými strechami. „Pre našu ZUŠ sa odporúča dočasná drevená konštrukcia, ktorá sa prekryje plachtou,“ priblížila primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babjaková.

Celtovina bez opory vytvára také bazéniky, ktoré keď sa naplnia vodou, väčšinou celtovina povolí a sústredí nám do jedného mesta výraznejší tok vody. To je oveľa nebezpečnejšie, ako keď prší na celú plochu,“ vysvetlil odborník na obnovu pamiatok Michal Hrčka.

Situácii po požiari v Banskej Štiavnici sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Miriam Dobrotová:

V stredu (22. 3.) sa podarilo odviezť z umeleckej školy aj posledné nepoškodené klavíry z nedostupných miest. Zhorený balón nahradili provizórne doky. Pre podozrenie z narušenia statiky pomáhali vojaci.

„V prvom momente sa aj zdalo, že našu budovu vyhodnotili, že je staticky na tom najlepšie. Ale narušil sa horný veniec a omietka začala padať,“ uviedla riaditeľka ZUŠ Banská Štiavnica Irena Chovanová.

Už viac ako 3 000 ľudí podporilo výzvu donio. Na pomoc Banskej Štiavnici zatiaľ vyzbierali 100-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny