Na hlavný obsah

Predčasná predvolebná kampaň. Vládne zákony v parlamente neprechádzajú

Bývalí partneri už otvorene hovoria o tom, že koaličnú zmluvu nedodržiavajú.

Predčasná predvolebná kampaň. Vládne zákony v parlamente neprechádzajú
Na ilustračnej snímke parlament. Foto: RTVS

Vládne zákony a ani poslanecké návrhy bývalej koalície v parlamente neprechádzajú. Naopak, úspechu sa tešia viacerí opoziční poslanci. Bývalí partneri už otvorene hovoria o tom, že koaličnú zmluvu nedodržiavajú. Formálne však stále platí.

Trojkoalícia vo štvrtok (23. 3.) utrpela v parlamente prehru 9:1. Národná rada SR neschválila balík zákonov z dielne povereného ministra dopravy, ale ani viacero poslaneckých noviel.

Podpore sa tešia opoziční poslanci okolo Tomáša Tarabu či zo strany Republika. Za posledné dni mnoho z ich návrhov prešlo, a to aj vďaka podpore hnutia Sme rodina.

„Mne je srdečne jedno, kto to navrhuje. Musíte uznať, že zverejňovanie zápisníc volebných okrskových komisií určite nie je na škodu nikomu, práve naopak, môže zabrániť šíreniu hoaxov a falšovaniu volieb,“ myslí si poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina).

Predseda OĽANO Igor Matovič viní z neúspechu vládnych zákonov stranu SaS. „Bola obrovská chyba pustiť si SaS do koalície. Mali sme ich vyhodiť hneď. Povalením vlády nakoniec spôsobili, že sa tu vytvorila iná koalícia, ktorá si za toho pol roka ešte presadí iné veci,“ uviedol.

Na situáciu v parlamente sa poslancov pýtala redaktorka RTVS Barbora Bodáková:

„Čo sa týka toho, že neprechádzajú vládne návrhy, tam si je vláda na vine. Majú prísť rokovať,“ odkázal poslanec Richard Sulík (SaS).

„Eduard Heger ako poverený premiér vlády nemá absolútne pod kontrolou čo sa tu v parlamente deje. Naozaj sa dejú veci, ktoré by sa za normálnych okolností nemohli stať,“ poslanec skonštatoval Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Predčasná predvolebná kampaň

Poverený premiér chcel ešte v pondelok (20. 3.) na koaličnej rade zistiť, na koľko poslancov sa môže v parlamente spoliehať. Minulý týždeň totiž neprešlo viacero zákonov, ktoré sú podmienkou na získanie peňazí z plánu obnovy. Eduarda Hegera situácia neznepokojuje a tvrdí, že podporu míľnikov získa.

„Rokoval som aj s Branislavom Gröhlingom o podpore školského zákona. Tá podpora by mala byť, takže tým pádom zákony z plánu obnovy nie sú ohrozené. Budeme mať podporu aj strany SaS,“ vyhlásil Heger.

„V tom stave, v akom to je sa nezhodneme. Ale viem, že budúci týždeň v stredu bude rokovanie na Úrade vlády,“ reagoval Sulík.

„Očakával by som od premiéra trošku väčší záujem aj o poslancov svojho bývalého hnutia, lebo ešte sa ani neprišiel rozlúčiť s našimi poslancami,“ tvrdí Matovič.

Pravidlo hovorí, že koaličná zmluva vyprší pol roka pred voľbami, čo je 30. marca. Bývalí partneri však tvrdia, že dohody neplatia už dávno.

„Neplatí podľa mňa. Aspoň ja to tak vnímam, od kedy strana SaS položila vládu,“ uviedol Pčolinský.

„Niektorí poslanci a poslanecké kluby to zobrali štýlom predvolebná kampaň a po nás potopa, takže sme v predvolebnej kampani,“ zhodnotil nezaradený poslanec Juraj Šeliga.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko