Na hlavný obsah

Prezidentka reagovala na list od Fica. Stretáva sa len s lídrami, ktorí dodržujú základnú politickú kultúru

Fico chcel riešiť skorší termín predčasných volieb.

Prezidentka reagovala na list od Fica. Stretáva sa len s lídrami, ktorí dodržujú základnú politickú kultúru
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretáva s takými politickými lídrami, ktorí dodržiavajú elementárnu politickú kultúru. V stretnutiach bude pokračovať.

Uviedla to v reakcii na výzvu šéfa Smeru-SD Roberta Fica, aby zvolala stretnutie predsedov parlamentných politických strán. Na ňom chcel riešiť postup potrebný na schválenie júnového termínu predčasných parlamentných volieb.

„To, že Robert Fico niečo nevie, neznamená, že to neexistuje. Pravidelne sa stretávam s politickými lídrami aj z opozície, aj z koalície, ale stretávam sa s takými politickými lídrami, ktorí dodržiavajú elementárnu politickú kultúru,“ reagovala prezidentka.

Fico adresoval prezidentke otvorený list, v ktorom okrem výzvy na stretnutie uviedol, že Slovensko sa nachádza v hlbokej kríze, ktorú môžu vyriešiť len predčasné voľby.

Pripomenul, že skorší ako septembrový termín volieb pripustili všetci rozhodujúci politickí hráči. Je ochotný rokovať o podpore úradníckej vláde, ak by to viedlo ku skorším voľbám.

Prezidentka ešte vo februári vyzývala na skorší termín volieb. Odôvodnila to politickou situáciou charakterizovanou legislatívnou parlamentnou smršťou ohrozujúcou ústavné princípy a verejné financie.

Fico hovorí, že prezidentka sa vyhovára

Fico v reakcii označil prezidentkinu odpoveď za „malichernú osobnú výhovorku“, aby sa vyhla ústavnej povinnosti zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov.

„To, že nie som na jej zozname obľúbencov, je všeobecne známe. Aj ja mám výhrady k jej práci a budem o nich otvorene hovoriť. Ale dnes nejde o vzájomné sympatie, ale len o takú maličkosť, akou je chod tohto štátu,“ uviedol Fico.

Prezidentku opätovne vyzval na zvolanie stretnutia lídrov parlamentných strán za účelom dohodnutia sa na skoršom termíne predčasných volieb. „Nezahrávajte sa s ohňom. Oklamali ste verejnosť, keď ste bez vysvetlenia súhlasili s odkladom volieb až na 30. septembra, hoci ste predtým nahlas žiadali termín do 30. júna,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko