Na hlavný obsah

Pri bezpečnostnej previerke Adama Puškára nemal pochybiť NBÚ, ale orgány činné v trestnom konaní

Systém previerok je dobrý, myslia si Karas a Mikulec.

Pri bezpečnostnej previerke Adama Puškára nemal pochybiť NBÚ, ale orgány činné v trestnom konaní
Na snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Foto: TASR

Výbor na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) konštatoval, že úrad v roku 2009 nezlyhal, keď udelil bezpečnostnú previerku najvyššieho stupňa advokátovi Adamovi Puškárovi. Ten je obvinený z vraždy Daniela Tupého. Pochybiť mali orgány činné v trestnom konaní.

O bezpečnostnú previerku Adama Puškára na stupeň „prísne tajné“ požiadal Najvyšší súd SR ešte v roku 2009. Jej platnosť mu o päť rokov vypršala, keďže na súde už nepracoval a začal sa venovať advokácii.

Téme sa v relácii Rádiožurnál venovala redaktorka RTVS Simona Beňová:

V minulosti zastupoval ľudí, ktorí boli obvinení z extrémizmu a niektorí aj odsúdení. Už v čase vraždy sa o ňom hovorilo, že sa pohyboval v prostredí skupinky, ktorá sa neštítila neonacistických myšlienok. Udeliť previerku takému človeku je podľa bývalého vyšetrovateľa Júliusa Šáraya zlyhaním štátu.

„V súvislosti s tým, čo teraz vieme, malo by sa jednať o osobu inklinujúcu k neonacizmu. Myslím si, že to je zlyhanie zložky, ktorá previerku vydala,“ povedal.

Predseda výboru na kontrolu činnosti NBÚ Martin Beluský z ĽSNS hovorí, že ak niekto pochybil, tak to boli orgány činné v trestnom konaní.

„Ak sa pán Puškár pohyboval v nejakých nebezpečných kruhoch, ako to niektorí prezentujú, tú informáciu mala mať minimálne polícia alebo Slovenská informačná služba (SIS) a tie ich mali poskytnúť NBÚ. Ale keďže ich neposkytli, NBÚ musel tú bezpečnostnú previerku vydať,“ vysvetlil.

Systém previerok je dobrý, tvrdí Karas

Podľa povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa (nom. koalície) je systém previerok nastavený dobre. „Otázka je potom vyhodnocovanie faktov,“ dodal. Rovnako to vidí aj poverený minister vnútra Roman Mikulec. Po rokoch skúseností by sa však dali niektoré procesy zefektívniť.

„V minulosti sa hovorilo o tom, ako dostať priemyselnú previerku firma Bonulu, čiže ono to je vždy aj o ľuďoch, ktorí previerky vykonávajú. Napriek tomu ten systém môže byť dobre nastavený, len je otázka, kto rieši získané informácie a akým spôsobom ich vyhodnotí,“ podotkol poverený šéf rezortu vnútra.

Na tieto otázky Národný bezpečnostný úrad odpovedať zo zákona nemôže. Hovorca Peter Habara však dodáva, že pracujú s materiálmi, ktoré majú na stole. „Iba na základe podkladov, ktoré dostaneme zo SIS alebo z polície, alebo z iných bezpečnostných zložiek môžeme identifikovať riziko. Nemáme vlastnú kapacitu na operatívu,“ vysvetlil.

Advokat priznal, že na Tyršovom nábreží v čase vraždy bol, všetky obvinenia však odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál