Na hlavný obsah

Pri pobreží Líbye stroskotala loď. Nezvestné sú desiatky ľudí, pravdepodobne zomreli

V Stredozemnom mori panovalo cez víkend zlé počasie.

Pri pobreží Líbye stroskotala loď. Nezvestné sú desiatky ľudí, pravdepodobne zomreli
Ilustračná snímka. Foto: twitter/ AJ+

Po nehode lode pri pobreží Líbye sú nezvestné desiatky ľudí, pravdepodobne zomreli. Na palube boli migranti mieriaci do Talianska, uviedli humanitárne organizácie. Jedna z nich, Alarm Phone, už v sobotu (11. 3.) varovala, že lodi hrozí potopenie a 47 utečencom na palube smrť.

V nedeľu (12. 3.) v príspevku na twitteri obvinila talianske úrady, že „zámerne oddialili záchrannú operáciu a nechali ich zomrieť“. Úrady podľa agentúry Reuters na miesto poslali obchodné lode, ktoré boli blízko, ale tie po príchode nezasiahli.

Neskôr organizácia Alarm Phone dodala, že sa časti migrantov podarilo zachrániť na palube obchodnej lode a že pre nich žiadala možnosť zostať v Európe.

Taliansky minister zahraničia Antonio Tajani uviedol, že je presvedčený, že talianske záchranné zložky by nikdy nikoho na mori nenechali bez pomoci. Varoval tiež pred možným zneužitím prípadu a vyzval na dôkladnú analýzu skutočností, pretože „ide o ľudské životy“. Minister sa k prípadu vyjadril počas svojej pracovnej cesty po Izraeli, informovala agentúra ANSA.

V Stredozemnom mori panovalo cez víkend zlé počasie. Podľa viacerých zdrojov humanitárna organizácia Mediterranea Saving Humans loď stroskotala v nedeľu ráno asi 110 míľ (177 kilometrov) severozápadne od líbyjského Benghází.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet