Na hlavný obsah

Pri Trenčíne opravujú panelovú cestu. Vodiči musia počítať s obmedzeniami

V apríli v úseku úplne uzavrú mosty.

Pri Trenčíne opravujú panelovú cestu. Vodiči musia počítať s obmedzeniami
Mosty na ceste prvej triedy pri obci Veľké Bierovce využíva tranzitná doprava z Českej republiky v smere na hornú Nitru.

Vodiči pri Trenčíne musia počítať s obmedzením dopravy. Súvisí s opravou panelovej cesty v úseku Chocholná-Mníchova Lehota. Práce sa posunuli k vyťaženým mostom. Premávka sa teraz vedie len v jednom jazdnom pruhu. O niekoľko týždňov ich uzatvoria celé.

Mosty na ceste prvej triedy pri obci Veľké Bierovce využíva tranzitná doprava z Českej republiky v smere na hornú Nitru. Podľa vodičov boli dlhodobo v nevyhovujúcom stave, plné výtlkov a odpadnutých častí z áut. Pri obnove panelovej cesty sa ráta aj s ich opravou. Predtým ich podrobili skúške.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Záťažovú skúšku na moste vykoná osem plne naložených nákladných vozidiel. V piatich opakovaniach. Údaje budú dôležité pre projektanta.

„Budeme poznať záležitosti, ako sa most chová, potom sa skúška bude opakovať, bude možné porovnanie. Ja tu mám zaujímavý podklad tabuľky, kde sú priehyby, z roku 1966 – keď bol most nový, robila sa záťažová skúška. My máme možnosť to porovnávať. Dôležité je vedieť, ako sa most vracia pri zaťažení. To je otázka pružnosti,“ vysvetlil

Úsek cesty už sčasti zrekonštruovali

Kým výsledky testov analyzujú, práce na mostoch už stavebníci začali. Do polovice apríla sa doprava odkloní do jedného jazdného pruhu. Úplnú uzáveru na mostoch plánujú ako druhú etapu, a to od 14. apríla do 31. júla 2023.

Vodiči môžu využiť obchádzkové trasy. Očakáva sa nápor na nový cestný most v Trenčíne. V ostatných úsekoch stavby sa počíta s čiastočnými obmedzeniami dopravy. Premávku budú riadiť semafory či pracovníci.

„Čiastočne zrekonštruovali zatiaľ štyri úseky v celkovej dĺžke cca 2 700 m, v ktorých sa vybúrala betónová vozovka a položili sa homogenizačné vrstvy a asfaltové vrstvy,“ dodal.

Tieto práce dokončili v máji minulého roka. Zrekonštruovať však treba spolu viac ako sedem kilometrov ciest. Stihnúť to majú do konca tohto roka. Vodiči musia byť trpezliví, po obnove cesty volali dlhé roky.

Oprava cesty stojí takmer 14 miliónov eur bez DPH. Cena nie je konečná. Navýši sa o index rastu cien stavebných materiálov. Konkrétnu sumu vyčíslia po ukončení výstavby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny