Na hlavný obsah

Pri čelnej zrážke dvoch vlakov v Grécku zahynulo 36 ľudí

Ďalších vyše 80 utrpelo zranenia.

Pri čelnej zrážke dvoch vlakov v Grécku zahynulo 36 ľudí
Dym stúpa z vlakov, zatiaľ čo hasiči a záchranári pracujú po zrážke pri meste Larisa v Grécku. Foto: TASR/AP

Pri nočnej zrážke dvoch vlakov v Grécku zahynulo najmenej 36 ľudí, ďalších osem desiatok utrpelo zranenia. Informovala o tom v stredu (1. 3.) agentúra Reuters. Podľa nej ide o najtragickejšiu železničnú nehodu v krajine za posledných niekoľko desaťročí.

Vyše šesťdesiat ľudí je v nemocnici, z toho šesť na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Grécka vláda vyhlásila oddnes tri dni národného smútku, prezidentka Katerina Sakellaropulosová sa pre tragédiu vráti skôr z návštevy Moldavska. Spoločnosť Hellenic Train, prevádzkujúca osobný vlak zo stredajšej zrážky, oznámila pre stredu zastavenie všetkých svojich spojov od 12.00 h miestneho času, niektoré zrušila už krátko po nehode, informoval denník Kathimerini.

Zdroj: Reuters

Nešťastie sa stalo pri meste Larisa v centrálnej časti krajiny, kde sa krátko pred polnocou SEČ zrazil vo vysokej rýchlosti osobný vlak smerujúci z Atén do Solúnu s nákladnou súpravou, ktorá išla zo Solúna do Larisy.

Niekoľko vagónov vykoľajilo a najmenej tri začali horieť. Mnoho cestujúcich utrpelo popáleniny. Medzi cestujúcimi bolo podľa miestnych médií veľa študentov.

Zranených previezli do nemocníc

V osobnom vlaku bolo 342 cestujúcich a 10 členov posádky, v nákladnom vlaku boli dvaja ľudia, uviedol denník Kathimerini. Hovorca hasičov už skôr oznámil, že 194 cestujúcich bolo v poriadku autobusmi prevezených do Solúna a 20 do Larisy.

„Počuli sme obrovskú ranu. Bolo to strašných desať sekúnd. Prevracali sme sa vo vagóne, kým sme nespadli na bok,“ opísal dvadsaťosemročný cestujúci Sterjos Minenis. Potom podľa neho vypukla panika a chaos. „Oheň, visiace káble, rozbité okná, kričiaci ľudia, uväznení ľudia,“ uviedol Minenis.

„Evakuácia cestujúcich sa odohráva vo veľmi ťažkých podmienkach vzhľadom na závažnosť zrážky oboch vlakov,“ opísal hovorca hasičov Vasilis Varthakojannis.

Zranených v nemocniciach navštívil minister zahraničných vecí Thanos Plevris, uviedla agentúra AMNA. Na miesto má prísť aj grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Sústrasť pozostalým vyjadrila tiež šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

„Myslím na grécky ľud po tejto strašnej železničnej nehode, ktorá si vyžiadala v noci pri Larise toľko životov. Celá Európa trúchli s vami. Želám tiež rýchle uzdravenie zraneným,“ napísala šéfka EK na twitteri.

Informovanie hasičov

Hasiči uviedli, že o nehode ich informovali krátko pred utorkovou (28. 2.) polnocou miestneho času (okolo 23.00 h SEČ). Stanica Skai odvysielala zábery vykoľajených a ťažko zničených vagónov a hustým dymom, píše Reuters.

Záchranári so svetlami na čelách v hustom dyme vyťahovali z vagónov kusy kovu, aby mohli hľadať uväznených ľudí, opísala AP. Podľa stanice BBC na mieste zasahovalo okolo 150 hasičov a 40 sanitiek.

Príčina nehody zatiaľ nie je známa. Polícia podľa gréckych médií vypočula dvoch zamestnancov železníc, ale nikoho zatiaľ nezadržala. Grécka televízia ERT citovala šéfa združenia rušňovodičov, ktorý povedal, že elektronický systém, ktorý ich má varovať pred nebezpečenstvom, už roky nefunguje.

„Nič nefunguje, všetko sa robí ručne. Na trati Atény – Solún sme v ‚manuálnom móde‘, „povedal šéf združenia rušňovodičov.

Starnúci grécky železničný systém potrebuje modernizáciu. Mnoho spojov jazdí po jednokoľajnej trati a na mnohých miestach stále nie je inštalovaná signalizácia a automatické riadiace systémy, upozornil Reuters.

Hellenic Train je najväčším prevádzkovateľom železničnej dopravy v Grécku, ako osobný, tak nákladný. Od roku 2017 je jej vlastníkom spoločnosť Ferrovie dello Stato Italiane, teda taliansky národný dopravca.

Zranených v nemocniciach navštívil minister zahraničia Thanos Plevris, uviedla agentúra AMNA. Na miesto dnes má prísť aj grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Sústrastný telegram od prezidentky

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu zaslala sústrastný telegram gréckej prezidentke Katerine Sakellaropulosovej v súvislosti so železničným nešťastím pri meste Larisa, ktoré si vyžiadalo značné obete na životoch a množstvo zranených. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

„Vážená pani prezidentka, v mene občanov Slovenskej republiky, ako aj v mene svojom, vám, rodinám a blízkym obetí, vyjadrujem úprimnú sústrasť. Zraneným prajem rýchle uzdravenie,“ uviedla hlava štátu v telegrame.

Sústrasť pozostalým vyjadrila tiež šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. „Moje myšlienky sú s gréckym ľuďom po tejto strašnej železničnej nehode, ktorá si vyžiadala v noci pri Larise toľko životov. Celá Európa smúti s vami. Želám tiež rýchle uzdravenie zraneným,“ napísala šéfka EK na twitteri.

Tragickej nehode sa venovali aj v Správach RTVS o 19.00 h:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet