Na hlavný obsah

Prominentného právnika odsúdili za vraždu syna a manželky na doživotie

Murdaugh po celý čas trval na svojej nevine.

Prominentného právnika odsúdili za vraždu syna a manželky na doživotie
Vplyvný právnik Alex Murdaugh, ktorého odsúdili na doživotie za vraždu syna a manželky. Foto: TASR/AP

Súd v Spojených štátoch v piatok (3. 3.) poslal na doživotie do väzenia vplyvného právnika Alexa Murdaugha. Uznal ho vinným z vraždy svojej manželky a syna v roku 2021. Podľa agentúry AP mu sudca udelil dva za sebou idúce doživotné tresty. To v praxi znamená, že ho nemôžu podmienečne prepustiť a strávi za mrežami celý zvyšok života.

Prípad, ktorý znamená definitívny pád kedysi mocného muža z bohatej rodiny v Južnej Karolíne, podrobne sledovali americké médiá i verejnosť a stal sa tiež námetom viacerých dokumentov.

Porota dospela k záveru, že to bol 54-ročný Murdaugh, kto na rodinnom pozemku v júni 2021 zastrelil vtedy 52-ročnú manželku Maggie a 22-ročného mladšieho syna Paula.

Rodinná fotografia Murdaughovcov - zľava starší syn Buster, mladší syn Alex, mama Maggie a otec Alex.
Rodinná fotografia Murdaughovcov – zľava starší syn Buster, mladší syn Alex, mama Maggie a otec Alex.Foto: TASR/AP

Podľa prokuratúry tým chcel odviesť pozornosť od sprenevery a podvodov, s pomocou ktorých nezákonne získal od klientov skoro deväť miliónov dolárov (8,5 mil. eur), aby mohol financovať svoj luxusný životný štýl a závislosť od opiátov.

Tvrdil, že rodine by nedokázal ublížiť

Murdaugh po celý čas trval na svojej nevine. Aj v piatok pred vynesením rozsudku zopakoval, že by za žiadnych okolností nedokázal ublížiť ani manželke, ani synovi.

„Možno ste to neboli vy. Možno to bol ten netvor, ktorým ste sa stali,“ odpovedal mu potom sudca Clifton Newman, ktorý tak znovu poukázal na dlhodobú závislosť obžalovaného od liekov proti bolesti.

„Podlosť, bezohľadnosť a sebevedomosť tých zločinov je ohromujúca,“ povedal prokurátor Creighton Waters. Podľa neho Murdaugh dlhé desaťročia využíval lži, konexie a rodinný vplyv vo svoj prospech a umne obchádzal zákony.

Len tri mesiace po vraždách sa podľa vyšetrovateľov v súvislosti s poisťovacím podvodom pokúsil zinscenovať vlastnú smrť, keď si objednal nájomného zabijaka, ktorý ho pri streľbe iba zranil.

Šesť týždňov trvajúci proces sledovali milióny Američanov so zatajeným dychom, píšu americké médiá. Niektoré televízne stanice prenosy zo súdnej siene vysielali naživo. Už pred začiatkom súdu o prípade nakrútili dokumenty streamovacie televízie Netflix a HBO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet