Na hlavný obsah

Protestujúci v Izraeli zablokovali letisko, Netanjahu musel svoj let odložiť

Protestujú proti reformám justície.

Protestujúci v Izraeli zablokovali letisko, Netanjahu musel svoj let odložiť
Izraelčania protestujú proti plánovaným reformám justície. Foto: ČTK/AP/Ariel Schalit

Ľudia, ktorí v Izraeli protestujú proti reforme súdnictva, zablokovali desiatkami vozidiel príjazd k Ben Gurionovmu letisku, píše denník Haarec. Odlet premiéra Benjamina Netanjahua do Talianska pre protesty odložili na 14.00 h miestneho času (13.00 h SEČ). Štvrtkové (9. 3.) pokračovanie už dva mesiace trvajúcich protivládnych protestov účastníci nazvali „dňom odporu proti diktatúre“.

Navrhovaná reforma by vláde dala väčší vplyv na vymenovanie sudcov a obmedzila by právomoci najvyššieho súdu. Napriek kritike z mnohých strán začala Netanjahuova vláda vo februári jej schvaľovanie.

„Som naozaj zdesená z toho, čo sa tu teraz deje, a to najmenšie, čo môžem urobiť, je ísť von a vyjadriť svoj názor,“ uviedla jedna z tisícok protestujúcich v Tel Avive. Proti demonštrantom, ktorí blokujú cesty, minulý týždeň zasiahla polícia aj vodnými delami a zábleskovými granátmi. Niekoľko protestujúcich zatkla.

Zo stredy (8. 3) na štvrtok preložil kvôli demonštráciám rokovania s izraelským ministrom obrany Joavom Galantom americký minister obrany Lloyd Austin. Ten má do Izraela priletieť vo štvrtok popoludní, s Galantom a Netanjahuom bude pre zablokované cesty rokovať priamo na letisku namiesto pôvodne plánovaného stretnutia v sídle ministerstva obrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet